Оптимистите живеят по-дълго от песимистите и са изложени на по-малък риск от развиване на хронично заболяване - това е  научно потвърдено многократно и от различни учени през годините.

Каква е причината оптимистите да имат по-дълъг и по-здравословен живот? Ето на този въпрос отговор ни дава и неотдавнашно проучване, ръководено от Якоб Вайцер и Ева Шернхамер от отдела по епидемиология на Медицинския университет във Виена. Те откриват, че тайната се крие в по-добрия сън, който имат оптимистите.

Учените анализират данните от онлайн изследване от 2017 г., в което участват 1004 австрийци.  Проучват общите характеристики на съня им и фактори като работната среда и поведението на хората преди лягане. Така виенските епидемиолози установяват, че вероятността да страдат от нарушения на съня и/или безсъние е около 70% по-ниска сред доброволците оптимисти, отколкото сред онези, които са склонни към песимизъм.

Снимка 488059

Източник: iStock

"Други изследвания показват, че оптимистите правят повече упражнения, пушат по-малко и ядат по-здравословна храна. На всичкото отгоре имат по-добри стратегии за справяне с проблемите и изпитват по-малко стрес в предизвикателни ситуации. Всички тези фактори допринесат за по-качествен сън", обобщава резултатите от изследването Якоб Вайцер.

Сънят, цветът на спалното бельо и каква е връзката помежду им

Цветът, който ни помага да заспим по-бързо

Съвет от префесионалист

Що е то "обучителен" оптимизъм

Авторите на изследването изтъкват, че оптимизмът може да се култивира с помощта на различни упражнения. Едно от тях е т. нар. метод "Най-добър възможен Аз". Според Вайцер това включва опити да си представим идеал, като същевременно записваме как би изглеждал най-добрият живот в бъдеще.

След няколко седмици редовна практика, това "упражнение" може да помогне за повишаване нивото на оптимизъм на индивида. И не, не става дума за постигането на този идеал, а за размишляването върху него като цяло, което спомага за поставяне на реалистични цели за едно по-оптимистично бъдеще.

Снимка 488058

Източник: iStock

"Все още не е сигурно дали увеличението на оптимизма, постигнато чрез тези упражнения, може да насърчи по-добрия сън и по-доброто здраве", подчертава Вайцер.

Ако това се окаже вярно, има вероятност "обучението за оптимизъм" да намали разпространението на разстройства на съня и други здравословни проблеми, свързани с безсънието, пишат от Medical Xpress.

Сънят, недоспиването и какво се случва, ако спим само шест часа на нощ

Какво се случва, ако спим само шест часа на нощ

Вредите, за които не си даваме сметка