На някои от нас може и да ни се струва, че имаме нужда от зимен сън като мечките, но реалността е, че хората можем да функционираме пълноценно и подобни мерки. Оказва се обаче, че през студените месеци действително се нуждаем от повече сън отколкото през топлите.

Кошмарите и защо всъщност влияят добре на мозъка ни

Защо е добре да сънуваме кошмари

Ползите от страшните сънища, колкото и да ги мразим

Според анализ на хора, подложени на проучвания за съня, получаваме повече REM сън (в превод от английски абревиатурата означава "бързо движение на очите") през зимата. REM сънят е фазата, в която сънуваме.

Наблюдението показва, че общото време за сън е с около час повече през зимата, отколкото през лятото. Специално за REM съня обаче времето е с 30 минути повече през зимата, отколкото през лятото.

Снимка 608194

Източник: iStock

Друга любопитна информация от изследването е, че дори хората с нарушен сън имат по-дълъг REM сън през зимата, отколкото лятото, но и по-малко дълбок сън през есента, пише The Guardian.

Кофеин, алкохол, кортизол, медитация и как да подобрим съня си, ако се събуждаме през нощта

Как да спим по-добре

Какво да правим, ако се будим посред нощ

Според изследователите е налице необходимостта хората да адаптираме навиците, свързани със съня си, към сезона. Това може да стане като си лягаме по-рано в по-тъмните и по-студени месеци.

"Като цяло обществата трябва да коригират навиците на съня, включително продължителността и времето спрямо сезона, или да адаптират училищните и работни графици към сезонните нужди от сън", твърдят учените.