Сънищата все още са доста "тъмна Индия" за науката. Толкова, че не се знае със сигурност дали всеки човек в действителност ги има. Знаем, че всеки преминава през фаза на дълбок сън. Но дали тези, които твърдят, че никога не сънуват, наистина не го правят, или сънуват, но просто нищо не си спомнят, когато се събудят... Дори и механизмът, чрез който сънищата се формират в мозъка, все още се проучва.

Сънищата, преживяванията ни през деня и как навлизат в съня ни

Как преживяното през деня навлиза в сънищата ни

И каква е връзката им с амнезията

Въпреки това, много невролози отдавна вярват, че кошмарите ни позволяват да се подготвим за потенциално опасни ситуации, преди да са се появили в реалния живот.

Изследователи от Женевския университет, университетските болници Женева и Университета на Уисконсин в САЩ правят проучване, по време на което карат доброволците да носят слушалки, които усещат електрическата активност в мозъка на човека, докато спят. Учените будят доброволците многократно през нощта, за да им зададат поредица от въпроси, като дали са сънували и дали този сън ги е изплашил.

Снимка 469323

Източник: iStock

Те открили, че по време на "страшните" сънища, две области на мозъка на субектите са били особено активни: инсулата и цингуларната кора. През деня инсулата участва в идентифицирането и оценяването на емоционалните реакции, докато цингуларната кора е отговорна за подготовката на физическата реакция на тялото при заплахи, казано с други думи - дали да се бори, или да избяга.

Учените установяват също, че пациентите, които имат повече кошмари, проявяват повече активност в медиалния префронтален кортекс -  част на мозъка, за която е известно, че намалява чувството на страх.

На базата на тези проучвания, изследователите установяват, че кошмарите всъщност ни учат как да реагираме в някои ситуации и ни подготвят да се изправим пред опасности и в реалния живот, заключват от Science Focus.

Kошмарите, какво се случва в мозъка ни през нощта и можем ли да избегнем лошите сънища

Ето защо сънуваме кошмари

Какво в мозъка ги предизвиква