Едва ли има много хора на планетата, които да не са се оплаквали от качеството на съня си. Ако попитаме експертите, те ще ни кажат, че един на всеки трима възрастни не спи достатъчно добре.

Дрямка, сън и защо понякога се събуждаме раздразнителни след дремване

Защо се събуждаме сърдити след дрямка

И каква е тайната за ефективна дрямка

Както знаем, препоръчително е да си набавяме по седем или повече часа сън на денонощие, за да поддържаме добра мозъчна функция и физическо здраве. Но вероятно често ни е се е случвало да се събудим посред нощ и това да доведе по безпокойство и раздразнение.

Ето какво ни съветват експертите да правим, когато се събудим, за да спим по-добре в дългосрочен план.

Да променим начина си на живот

Снимка 606297

Източник: iStock

Пиенето на кофеин или алкохол късно през деня, претоварването, лошата среда за сън, както и необходимостта да използваме тоалетната са все неща, които ни карат да се събуждаме през нощта. Тук решенията следва да бъдат съответно да ограничим кофеина и алкохола, да си създадем уютна среда за сън и да намалим течностите непосредствено преди лягане.

Да седнем

Да, буквално. Да седнем. Според здравните специалисти има разлика между това да сме в легнало или седнало положение. И тя се състои в това, че мислите ни са по-страшни и по-малко рационални, когато лежим. Освен това сме по-уязвими, когато сме в поза за сън. "Седенето връща рационалния ни ум и психологическа защита", казват експертите. По думите им когато сме изправени, "нещо, което на което вероятно отдаваме твърде голямо значение, може да не се окаже толкова важно".

Да си водим дневник

Снимка 606296

Източник: iStock

Да имаме тефтер и химикал на нощното си шкафче всъщност се оказва добра идея, тъй като щом се събудим, можем да запишем мислите си, каквито и да са те. Особено ако ни е хрумнала идея. Целта на записването на мислите ни е да осигури психическо облекчение. Това е по-скоро действие за успокояване на ума ни, отколкото правене на нещо продуктивно.

Да намалим времето пред екраните

Да попиваме информация чрез устройства с екрани е дейност, която ни държи бдителни и ни подлага на стрес. А това е последното нещо, което е добре да ни се случва, ако се събудим посред нощ. Според експертите хормонът на стреса - кортизол, може да се повлияе, когато сме пред екрана и това съответно да направи заспиването ни още по-трудно.

Да останем спокойни

Снимка 606294

Източник: iStock

За да си осигурим добър сън, ни е нужно да имаме подходящите условия. Едно от тях е да се уверим, че стаята е тъмна или пък да използваме маска за сън. Добра идея е да дадем шанс и на медитацията, която може да ни успокои както преди лягане, така и през целия ден.

Да останем будни

Затлъстял език - лош сън

Затлъстял език - лош сън

Неочаквана вреда от многото килограми

Понякога е по-добре вместо да се мъчим да заспим отново, просто да станем от леглото и дадем старт на деня си. Този съвет, разбира се, важи когато времето, в което сме се събудили, е близо до времето, в което ставаме сутрин. Опитите да се върнем към сладък сън просто биха ни накарали да се чувстваме по-зле след това, пише Glamour.