Дълго време на хората, страдащи от висок холестерол, се забраняваше да похапват яйца.Виновно беше схващането, че те покачват холестерола още повече, създавайки риск от сърдечно-съдови заболявания. Препоръките бяха да не се изяждат повече от две-три яйца седмично.

Но сега, ново и голямо по мащаб проучване показва, че тези твърдения нямат основание и по едно яйце всеки ден не може да ни навреди. Изследването е най-голямото по рода си и обхваща 177 000 души от 50 различни държави по света и с различни финансови възможности. Учените казват, че досега изследванията за влиянието на консумацията на яйца върху здравето са обхващали твърде малък брой хора, за да бъдат достоверни статистически.

Резултатите се базират на анализ на данни от три други мащабни изследвания.

Снимка 464318

Източник: iStock

Яйцата са богат и същевременно евтин източник на ценни хранителни вещества и новото откритие би следвало да премахне ограниченията пред страдащите от висок холестерол и те отново да се наслаждават на пълноценна диета.

Първият автор на статията, Махшид Дехган, казва, че умереният прием на яйца - около едно яйце дневно - при повечето хора, не повишава риска от сърдечно-съдови заболявания или смърт, дори при тези, които са страдали от такова заболяване или от диабет.

Сините яйца, холестеролът, кокошките мапуче и нивата му в тези яйца

Мистерията около сините яйца

Истини срещу митове

Тя допълва, че не е открита никаква връзка между консумацията на яйца и холестерола в кръвта, негови компоненти или други рискови фактори. Според Дехган, тези резултати са широко приложими както при здрави хора, така и при такива със сърдечно-съдово заболяване.