Напоследък сините яйца са изключително модерни. Не само защото са странно разнообразие, но и защото им се приписват серия от здравословни свойства. Най-разпространеното е, че холестеролът им е нула.
Не е изненадващо, че това автоматично ги прави много привлекателна храна за всички, които страдат от хиперхолестеролемия. Десетилетия наред се смята, че яйцата са холестеролна бомба, но едно яйце всъщност съдържа 186 мг холестерол и само 1.6 грама наситени мазнини.
Оказва се обаче, че положението с нулевия холестерол, който се приписва на сините яйца, не отговаря на истината.
Сравнени с обикновените яйца, нивата на холестерол в 100 грама от сините наистина са по-ниски, но разликата е минимална. Затова пък сините яйца имат забележително ниво на протеини и са по-богати на омега 3 мастни киселини.
Какво е особеното сините яйца
Те се снасят от специалната порода кокошки мапуче, които се отглеждат в Чили и Аржентина. Птицата се откроява със своето черно, синьо и бяло оперение и с това, че има троен гребен. Най-поразителните характеристики на яйцата, които снася този вид кокошка, са именно синият цвят и твърдостта на черупката.
Жълтъкът им е по-голям, по-плътен е от този на обикновено яйце и е с много наситен жълт цвят. Това се дължи на високото съдържание на каротини, които имат мощно антиоксидантно действие.
Всъщност нивото на холестерола в яйцата не се определя от породата на кокошките, а от външни фактори като храненето например.
Кокошките мапуче се хранят с фураж, обогатен с водорасли, богати на DHA (мастна киселина, принадлежаща към семейството на омега 3), или с рибено масло, което може да промени вкуса. Мистериозният син цвят се дължи на молекула, която секретира в яйцепровода и трансформира хемоглобина в биливердин - пигмент, който оцветява черупката на яйцето.
Разбира се, тези яйца са и доста скъпи. Причината? Самите кокошки. Докато обикновените снасят средно по 365 яйца на година, тези от вида мапуче снасят между 130 и 170 яйца, пишат от Hola.