Много хора смятат чесъна за спасение от всякакви болести. Той действително има антибактериални и противовирусни качества, стимулира имунитета, което е особено важно в сезона на грипове и настинки, още повече по време на пандемия от коронавирус.

Лукът, чесънът и ползите от тях за здравето ни

Лукът, чесънът и ползите за здравето ни

Не бива да ги пренебрегваме

Но все пак, трябва да бъдем внимателни, когато го консумираме, особено, ако чесънът е суров.

Когато хапваме чесъна суров, той не само убива бактерии и гъбички, но и силно дразни лигавицата на храносмилателния тракт, както на стомаха, така и на червата. Хора, които имат гастродуоденит, синдром на раздразнените черва или други проблеми с храносмилателната система, е по добре да не го ядат суров. Това предупреждава гастроентерологът Никита Харлов в интервю за радио Sputnik

Снимка 500320

Източник: iStock

Най-добре е да се употребява готвен в храна, няма значение дали ще е варен в супа или запечен в някакво ястие. Добре е предварително да нарежем скилидките и да ги оставим да поседят, защото в контакт с въздуха се активира образуването на вещества, заради които чесънът е толкова ценен.

Има хората, които си слагат капки от чесън в носа, но, според Харлов, това също може да бъде опасно. Дразненето на лигавиците ще доведе до това, че локалната защитна бариера ще намалее. Нарушавайки целостта на лигавицата, ние увеличаваме шанса вируси и бактерии да проникнат там.

Дъх на чесън и как най-лесно да се отървем от него

Как най-лесно да премахнем чесновия дъх

Няколко прости, но ефективни съвета

Лекарят нарича истинска суперхрана напитката от кефир с чесън, която може да се използва като пробиотик, защото съдържа много млечно-кисели бактерии.