Неведнъж сме се сблъсквали с трудностите при използването на нова пералня, сушилнята или фурна. Не отричаме, че често ни отнема време да свикнем. Употребата на микровълнова обаче винаги ни се е струвала лесна. Просто поставяме храната, която искаме да затоплим в центъра на чинията в микровълновата, затваряме вратичката и настройваме на желаните минути.
Оказва се обаче, че допускаме сериозна грешка. Поне това нагледно демонстрира едно клипче в Tik Tok, което бързо се превърна в страхотен хит.
"Ситуацията, в която затопляте храната в микровълновата и някои части от нея са толкова горещи, че могат ви опарят устата, а други - са все още замръзнали, ви е позната, нали? Е, това се случва, тъй като всъщност не трябва да слагате храната в средата на чинията. Тя трябва да е разположена по краищата, за да може да се завърта и сготвя равномерно", се казва във видеото.
@crippledbutcute #duet with @onlyjayus I was TODAY YRS OLD WHEN I LEARNED HOW TO USE A MICROWAVE PROPERLY????#NeverStopExploring #LiveFlowSweatDuet #MicroRaveWithRoni ♬ STAY - The Kid LAROI & Justin Bieber
И ако не сме склонни да се доверим на случаен човек в Tik Tok, то може би ще обърнем по-голямо внимание на Макензи Брайсън, специалист по наука на храната и продуктов мениджър в Panaceutics, която в статия за Well + Good обяснява защо асиметричното поставяне е най-правилно при използването на микровълнова. А за да ни стане по-ясно, г-жа Брайсън предлага да си припомним технологията на микровълновата фурна.
Микровълновата печка успява да стопли храната с помощта на електромагнитно излъчване. Вълните възбуждат водните молекули и създават топлина.
Източник: iStock
Има обаче феномен, наречен "изтичане на топлина", което води до неравномерното стопляне. Когато определени части от ястието започват да се нагряват, най-топлите стават по-горещи по-бързо, докато има участъци, които остават направо студени. Електромагнитните вълни отскачат около вътрешната част на вътрешната кутия на микровълновата печка, докато не влязат в контакт с нещо, към което могат да прехвърлят енергията си.
За да противодействат на това, Джаксън казва, че повечето съвременни микровълнови са проектирани така, че вътрешната плоча да се върти наоколо, така че вълните да отскачат и да могат да се разпределят равномерно. Затова когато поставим храната си по краищата на чинията, а не точно в центъра, спомагаме за по-правилното ѝ затопляне.
Източник: iStock
Нещо друго, което може да помогне за равномерното нагряване на храната, е разбъркването й по време на нагряване, ако това е възможно, разбира се. Защото да разбъркаме супа е лесно, но малко ще се затрудним с парче лазаня например.