Неведнъж сме се сблъсквали с трудностите при използването на нова пералня, сушилнята или фурна. Не отричаме, че често ни отнема време да свикнем. Употребата на микровълнова обаче винаги ни се е струвала лесна. Просто поставяме храната, която искаме да затоплим в центъра на чинията в микровълновата, затваряме вратичката и настройваме на желаните минути.

Микровълнова, шейкър, нож и кой е най-лесният начин да обелим чесън

Трикът, с който белим чесън за секунди

Изненадващо лесно

Оказва се обаче, че допускаме сериозна грешка. Поне това нагледно демонстрира едно клипче в Tik Tok, което бързо се превърна в страхотен хит. 

"Ситуацията, в която затопляте храната в микровълновата и някои части от нея са толкова горещи, че могат ви опарят устата, а други - са все още замръзнали, ви е позната, нали? Е, това се случва, тъй като всъщност не трябва да слагате храната в средата на чинията. Тя трябва да е разположена по краищата, за да може да се завърта и сготвя равномерно", се казва във видеото. 

@crippledbutcute #duet with @onlyjayus I was TODAY YRS OLD WHEN I LEARNED HOW TO USE A MICROWAVE PROPERLY????#NeverStopExploring #LiveFlowSweatDuet #MicroRaveWithRoni ♬ STAY - The Kid LAROI & Justin Bieber

И ако не сме склонни да се доверим на случаен човек в Tik Tok, то може би ще обърнем по-голямо внимание на Макензи Брайсън, специалист по наука на храната и продуктов мениджър в Panaceutics, която в статия за Well + Good обяснява защо асиметричното поставяне е най-правилно при използването на микровълнова. А за да ни стане по-ясно, г-жа Брайсън предлага да си припомним технологията на микровълновата фурна. 

Микровълновата печка успява да стопли храната с помощта на електромагнитно излъчване. Вълните възбуждат водните молекули и създават топлина.

Снимка 567001

Източник: iStock

Има обаче феномен, наречен "изтичане на топлина", което води до неравномерното стопляне. Когато определени части от ястието започват да се нагряват, най-топлите стават по-горещи по-бързо, докато има участъци, които остават направо студени. Електромагнитните вълни отскачат около вътрешната част на вътрешната кутия на микровълновата печка, докато не влязат в контакт с нещо, към което могат да прехвърлят енергията си.

Чай, микровълнова и защо да не приготвяме горещата напитка в нея

Защо да не приготвяме чай в микровълнова

Няма нищо общо с радиацията

За да противодействат на това, Джаксън казва, че повечето съвременни микровълнови са проектирани така, че вътрешната плоча да се върти наоколо, така че вълните да отскачат и да могат да се разпределят равномерно. Затова когато поставим храната си по краищата на чинията, а не точно в центъра, спомагаме за по-правилното ѝ затопляне.

Снимка 567000

Източник: iStock

Нещо друго, което може да помогне за равномерното нагряване на храната, е разбъркването й по време на нагряване, ако това е възможно, разбира се. Защото да разбъркаме супа е лесно, но малко ще се затрудним с парче лазаня например.