Медитацията е хилядолетен и все по-популярен метод за постигане на ментално здраве. Чрез нея осигуряваме покой на съзнанието, изчистване на мислите и противодействаме на стреса, който върви ръка за ръка с натовареното ежедневие.

Но медитацията има положителен ефект не само върху мозъка и начина, по който той функционира, но и върху чисто физическите аспекти на здравето.

Различни изследвания, основани предимно на ядрено-магнитен резонанс, доказват, че при хората, които медитират, се забелязва значително намаляване на усещането за болка. И говорим най-вече за хронични болки в тялото, мъчат с години, а за единствен изход от тях смятаме обезболяващите.

Снимка 463044

Източник: iStock

Всъщност медитацията, която може да се определи и като трениране на вниманието, променя начина, по който мозъкът възприема болката. Ние свикваме с нея, приемаме моментните си усещания и физическия дискомфорт и така тя става по-поносима.

Това е по-различен подход от този, с който сме свикнали - да й се противопоставяме най-често с лекарства. А тази съпротива води до формиране на стрес, който по-скоро задълбочава, отколкото да решава проблема.

Снимка 463046

Източник: iStock

Най-лесният начин да постигнем облекчение на болката чрез медитация е да използваме техниката body scan. При нея насочваме вниманието си върху отделните части на тялото, като започнем от левия или десния крак и завършим с главата. Мислено назоваваме "рамене" например, отпускаме ги и усещаме облекчаване на напрежението.

Аларма за лягане, чантата за фитнес, медитация и вечерни ритуали за успех

Вечерни навици за успешен ден

Утрото се познава от вечерта

Още една полза от медитацията, която въобще не е за подценяване, е, че тя ни учи да обръщаме внимание само и единствено на настоящия момент. По този начин се постига намаляване на стреса и депресивните състояния.