В последните години стана много актуално да се говори за състоянието на т.нар. бърнаут, при което буквално изпушваме от психическото и умствено напрежение, на което сме подложени за по-дълъг период от време.

Neuralink и маймуната с мозъчен имплант, която играе Pong с ума си

Чипираната маймуна на Neuralink, която играе игри с ума си

Технологиите на Neuralink напредват

Според ново изследване на учени от Университета в Питсбърг пък, маймуните реагират по подобен на хората начин, когато напрежението им дойде в повече. В експеримента участват три маймуни от породата макак резус, които е трябвало да изпълнят различни задачи, за да получат съответните награди.

Изследователите откриват, че ако постепенно увеличават наградите, маймуните се представят по-добре. Но когато трябва да се борят за истински "джакпот", напрежението се оказва техен враг и шансът да се провалят се повишава с 25%.

Снимка 544311

Източник: iStock

Учените определят това като "задушаване под натиск". То се среща при необходимостта от решаване на задача с по-висок залог и се дължи на риска от провал. Точно както при нас, хората.

Шимпанзетата, хората, приятелствата и още една прилика между нас и маймуните

По какво още си приличаме с шимпанзетата

Американско изследване открива интересни прилики

И при приматите неуспехът при по-сложните задачи идва от прекалената предпазливост, премисляне и несигурност. А това е поредното доказателство за приликите между нашия и техния мозък, предава Daily Mail.