С напредването на възрастта ние, хората, предпочитаме тесни кръгове от значими, доказани във времето приятелства, вместо да търсим нови или такива, които ни създават напрежение.

Горилите, приятелството между тях и по какво си прилича с това между хората

Общото между приятелствата при хората и горилите

Определено си приличаме

Досега се смяташе, че това поведение е уникално за хората. Американски учени си поставят за цел да проверят как седят нещата при шимпанзетата, с които имаме доста общи черти.

В свое проучване продължило две десетилетия - между 1995 и 2016 г., експерти наблюдават социалните контакти между шимпанзета в Националния парк Кибале, Уганда.

Снимка 502403

Източник: iStock

Те се съсредоточават върху 21 мъжки шимпанзета на възраст от 15 до 58 години. Учените се спират само на мъжки шимпанзета, тъй като те имат по-силни социални връзки и по-чести контакти от женските.

Изводите на екипа на Александра Розати от университета в Мичиган са, че подобно на хората, по-възрастните шимпанзета предпочитат да са около утвърдени приятели и да прекарват по-малко време в търсене на нови, пише Daily Mail. Явно също като хората, с напредване на възрастта, шимпанзетата търсят спокойствие и тишина.

Горилите, Уганда и безпрецедентният бум в ражданията на бозайниците

Голямата новина за горилите от Уганда

Горила бейби бум

Учените не са били изненадани от своите открития, отчасти защото вече се знае, че шимпанзетата и хората си приличат по отношение на социалната организация и социалния избор. Но експертите твърдят, че са предоставили първите доказателства, че животни проявяват социална избирателност, свързана с възрастта.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Science.