През август 2020 г. Neuralink, компанията на Илон Мъск, която разработва мозъчни импланти, показа как чип, имплантиран в мозъка на прасе, разчита и предава сигнали с огромна точност към външен компютър.

Neuralink, Илон Мъск и първият чип в мозък на маймуна

Какво може да прави маймуна с чип в мозъка

Човешкото съзнание, машините и един Илон Мъск помежду им

Още тогава Мъск обеща, че към края на 2021 г. ще започнат опити с хора, но преди това ще видим способностите на Neuralink и в маймуни.

Наскоро компанията сподели в блога си резултатите от опити с макак на име Пейджър, който чрез N1 чипа на Neuralink съвсем свободно играе Pong, използвайки само ума си.

Снимка 526301

Източник: YouTube / Neuralink

В мозъка на маймуната са имплантирани 1024 електрода, които обхващат зоните на мозъка, ангажирани с вземането на решения и моторните функции на ръцете.

Първоначално пред маймуната е бил поставен екран с контролер за управление, който Пейджър е управлявал ръчно, като идеята е била да се обучат алгоритмите за специфичните сигнали и особености в нервната система на маймуната по време на игра.

Снимка 526302

Източник: Neuralink

След това обаче контролерът е премахнат напълно и компютърът е започнал да разпознава мозъчните сигнали на макака, без да е нужно той дори да помества ръката си.

Тези сигнали компютърът разчита като команди за управление и ги предава към екрана и играта Pong в реално време, при това с минимално забавяне, както можем да видим на клипа долу.

От Neuralink казват, че същата технология може да се ползва и за цялостно управление на смартфон или компютър само чрез мисъл, което би позволило на хора с увреждания съвсем свободно да боравят с технологиите.

Neuralink, Илон Мъск и чипът, който пуска музика директно в мозъка

Чип на Мъск пуска музика директно в мозъка

Как бъдещето изведнъж стана настояще

Чрез чипа дори хора с парализа биха могли да възвърнат контрол над мускулите и крайниците си, като това е "съвсем малка част" от бъдещите възможности на технологията.