Ако сме от маниаците на тема кафе, които не могат да си представят деня без поне две чаши от него, то надали нейните заместители ще ни трогнат.

Но е добре да знаем все пак на какво друго може да разчитаме, за да ни отвори очите и събуди мозъците.

Зелен чай

В една чаша от него има около 35 мг кофеин. Освен че ще ни помогне да се събудим, зеленият чай има силно действие като антиоксидант. С него сме една идея по-защитени от развитието на онкологични заболявания. Действа положително и на метаболизма, като помага за изгарянето на мазнини. 

С кофеина в зеления чай е трудно да предозираме, а и пропускаме момента с нервността, която могат да ни докарат няколко кафета дневно. А най-добрият избор е японският зелен чай матча.

Снимка 370449

Източник: iStock

Черен чай

В него съдържанието на кофеин е по-голямо от това в зеления. Е да, на вкус не е така приятен, но винаги можем да го подсладим (с мед). А ако си падаме по подобни експерименти, комбинираме с прясно мляко.

Черният чай не само действа тонизиращо, но и съдържа антиоксиданти и предотвратява натрупването на плака по зъбите. Въпреки високото си съдържание на кофеин (е, не колкото в кафето), черният чай няма да ни позволи да не спим заради прекомерна консумация.

В състава му влиза и веществото л-теанин, което и според Health има доказан успокояващ ефект върху нервната система.

Снимка 370450

Източник: iStock

Чай от женшен

Ако кафето помага да бъдем фокусирани и продуктивни, то съставките в този чай се справят повече от добре със същата задача. Най-ценното в него са активните вещества женшеноиди. Те подобряват функциите на мозъка.

Чаят от женшен намалява и кръвното налягане, регулира нивата на кръвната захар и подобрява мъжката потентност.

Чай мате

Наричан е здравословната алтернатива на кафето или напитката на боговете. А всъщност е парагвайски чай. Използва се от векове и се смята, че има по-дълготраен тонизиращ ефект от кафето

Мирисът на кафе също действа ободряващо

Мирисът на кафе също действа ободряващо

Какво установиха учените

Танинът в този чай спомага за бавното освобождаване на кофеина. Освен да ни събуди и да държи очите ни по-дълго отворени, чаят мате е доказал положителното си влияние върху лошия холестерол и високото кръвно. Ефикасен е и при диети, защото притъпява глада.