Каламата, лугано, севилано, пиколина и още... доста са сортовете маслини. Засега не се сещаме за други, които да изброим, но пък и по-добре направо да преминем към същественото - ползите от консумацията им за здравето ни. И те не са малко.

Как маслините стават годни за ядене

Как маслините стават годни за ядене

От дървото до зехтина - пътят на маслината до нашата трапеза

За маслините се знае, че са богати на полезни мазнини, сред които е и така наречената олеинова киселина. Нейното съдържание в маслините е доста високо (до 74%), а и има особено полезно въздействие върху здравето ни.

Тя е мононенаситена мазнина и помага за намаляването на възпалителните процеси в тялото.

Снимка 574857

Източник: iStock

Друг благоприятен ефект от приемането на здравословни мастни киселини се оказва, че е подобряването на мозъчната функция.

При хора, които си набавят повече мононаситени мазнини, се наблюдава, че имат по-високи нива на ацетилхолин. Това е невротрансмитер - вещество, необходимо ни, за да поддържаме паметта си и възприемателните способности.

Снимка 574858

Източник: iStock

А пък за фенолните съединения, съдържащи се в маслините, е установено, че са свързани с по-нисък риск от заболявания като Алцхаймер и деменция.

Маслините са богати и на фибри. Ключови са тези вещества, за да имаме здраво сърце, балансирани нива на холестерол, добро храносмилане и дълголетие.

Фибри, пробиотични, пребиотични и синбиотични храни и защо са най-полезни за стомаха ни

Кои са най-полезните храни за стомаха

И защо да ги ядем всеки ден

Отново благодарение на мононаситените мазнини в маслините, можем да намалим и риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания, пише Eat This, Not That.