Каламата, лугано, севилано, пиколина и още... доста са сортовете маслини. Засега не се сещаме за други, които да изброим, но пък и по-добре направо да преминем към същественото - ползите от консумацията им за здравето ни. И те не са малко.
За маслините се знае, че са богати на полезни мазнини, сред които е и така наречената олеинова киселина. Нейното съдържание в маслините е доста високо (до 74%), а и има особено полезно въздействие върху здравето ни.
Тя е мононенаситена мазнина и помага за намаляването на възпалителните процеси в тялото.
Източник: iStock
Друг благоприятен ефект от приемането на здравословни мастни киселини се оказва, че е подобряването на мозъчната функция.
При хора, които си набавят повече мононаситени мазнини, се наблюдава, че имат по-високи нива на ацетилхолин. Това е невротрансмитер - вещество, необходимо ни, за да поддържаме паметта си и възприемателните способности.
Източник: iStock
А пък за фенолните съединения, съдържащи се в маслините, е установено, че са свързани с по-нисък риск от заболявания като Алцхаймер и деменция.
Маслините са богати и на фибри. Ключови са тези вещества, за да имаме здраво сърце, балансирани нива на холестерол, добро храносмилане и дълголетие.
Отново благодарение на мононаситените мазнини в маслините, можем да намалим и риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания, пише Eat This, Not That.