На пазара вече има редица лекарствени продукти, които твърдят, че могат да ни избавят от неприятните последствия на прекаляването с алкохола. Но усилията на учените в тази посока не спират и те са стигнали до ново откритие.

Според финландски изследователи от University of Helsinki и University of Eastern Finland, добре познатата аминокиселина Л-цистеин облекчава значително симптомите на махмурлука, като гадене, световъртеж и главоболие.

Проведен е експеримент с група мъже, разделена на три по-малки групи. На едните им се дава плацебо, а на другите - доза от 600 или 1200 mg от аминокиселината. Всички изпиват еднакво количество алкохол спрямо телесното си тегло.

Снимка 493152

Източник: iStock

А на другата сутрин тези, които са приели и най-голямото количество Л-цистеин, се чувстват най-добре. Нещо повече - те нямат желание отново да посегнат към чашката. По този начин се намалява и възможността за пристрастяване към алкохола, предава Food and Wine.

Махмурлукът, смесването на алкохолните напитки и оказва ли наистина влияние

За смесването на алкохолни напитки и махмурлука

Наистина ли има значение какво пием

Полезната аминокиселина можем да намерим под формата на таблетки в аптеките, като важното уточнение е, че се пие на вечерта, когато ще консумираме алкохол, а не на следващата сутрин. Други ползи от Л-цистеина са, че подпомага производството на колаген и ускорява изгарянето на мазнини.