Празниците са тук, но за някои от нас чувствата след тях може и да останат смесени. Убийственото главоболие сутрин и усещането, че в тялото ни не е останала и капчица вода, може да ни накарат да съжаляваме за начина, по който сме прекарали празничната нощ.

Махмурлукът се дължи на обезводняването, токсичния ефект на алкохола и дори негативното му влияние върху имунната система.

Често чуваме, че е лоша идея да смесим бира с вино и ракия, защото махмурлукът на следващата сутрин няма да ни прости тази грешка. Но какви са фактите зад подобно твърдение и вярно ли е то?

Снимка 459878

Източник: iStock

Установено е, че по-тъмните алкохолни напитки може да предизвикат по-тежък махмурлук, който освен от алкохолното съдържание, зависи и от присъствието на странични продукти от процеса на ферментация. Такива са танините, фузеловото масло, ацеталдехида и ацетона. Например бърбънът съдържа 37 пъти повече от тези вещества, отколкото водката.

Но не смесването на напитките е това, което ни носи страдание в последствие. По-скоро отговорът се крие в промяната на преценката ни под действие на самия алкохол.

Ако започнем с бира и продължим с вино, възприятието ни за изпития алкохол и състоянието ни все още няма да е толкова замъглено, но ако първо пием твърд алкохол и продължим с бира, много по-трудно ще си дадем сметка за количеството изпит алкохол.

Снимка 459879

Източник: iStock

Доказано е, че човек не може да прецени колко е пиян. При малко количество алкохол си мислим, че е много, но след още няколко питиета се наблюдава точно обратният ефект - изведнъж започваме да си мислим, че всъщност не сме пили много и сме си добре.

И така, тежкият махмурлук не се дължи на самото смесване на различни видове алкохол, а на съдържанието на примеси в него, както и на замъглената преценка колко точно сме изпили.