Въпреки своята неувереност, пролетта отдавна е тук, а само няколко поредни топли дни са ни необходими, за да почувстваме прилив на нови сили и желание за нови приключения. Много вероятно е обаче да не сме се избавили съвсем от товара на дългата зима и въпреки високите градуси да не можем да скъсаме съвсем с изтощението и летаргията.

Достатъчно сън и хидратация - единствените  ефективни начини за детокс на организма

Единствените два работещи метода за детокс

Защо не сме се сетили по-рано

Разбира се, че емоциите и психологическото ни състояние са важни, но не по-важно е и общото състояние на организма. А лимфната система е една от водещите в него, защото е свързана с редица процеси и може да стане причина за не едно и две заболявания, ако не функционира правилно - като артрит, кожни проблеми, затруднено храносмилане, често главоболие, инфекции на синусите и други.

За да избегнем този нежелан сценарий е препоръчително няколко пъти в годината да правим лимфен детокс, а всеки ден да спазваме някои основни правила, за да ни служи лимфната система безотказно. 

Снимка 616688

Източник: iStock

Детоксът се изразява в няколко дни - от един до три, в които приемаме само течности, без никаква храна. Водата е от съществено значение за функционирането на лимфната система, а в този случай, в който целим нейното прочистване, към нея добавяме прясно изцеден сок от цитрусови плодове. Важно е да приемаме по три-четири литра течност на ден, а след края на прочистването се захранваме постепенно.

Ако подобен режим с глад не е за нас, то може да направим част от ежедневната си рутина останалите лесни начини за подпомагане функцията на лимфната система и предотвратяване на нейното запушване.

Снимка 616690

Източник: iStock

Движение

Тази система не е като кръвоносната и лимфната течност се пренася единствено благодарение на движенията, които извършваме с тялото си. И в случая не се изискват тежки тренировки, защото дори леката физическа активност като разходка в парка ще подпомогне разпространението на лимфа в организма. А най-стимулиращо за целта се оказва скачането на батут или на въже.

Хидратация

От съществено значение за лимфната система е да пием достатъчно количество вода, съобразено с теглото ни. Така не само се предпазваме от възможността да задържаме вода и да се чувстваме подути, но и лимфата изпълнява по-ефективно своите детоксикиращи функции в организма.

Към чистата вода може да добавяме и резен лимон или лимонов сок. Препоръчва се и приемът на билкови чайове, най-вече от кориандър, ехинацея, джинджифил, сминдух, астрагал.

Снимка 545699

Източник: iStock

Контрастни душове

Горещата вода разширява кръвоносните съдове, а студената ги свива. И когато ги редуваме, това създава ефекта на помпа, с който лесно и ефикасно се изхвърлят токсините от организма. Не е препоръчително обаче за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Сухо ексфолиране

Освен за състоянието на кожата, използването на четка за масаж на цялото тяло е полезно и за циркулацията на кръвта и лимфната течност. Необходими са ни само 10 минути преди баня, като след това може да продължим и под душа.

Лимфодренажен масаж

Това е специален вид масаж, който има за цел да подпомогне движението на лимфна течност, да разруши натрупванията на токсини, ако има такива в организма, и да помогне за извеждането на вредните вещества. Препоръчва се веднъж или два пъти в месеца.

Снимка 616691

Източник: iStock

Облекло и козметика

Дори и да се чувстваме добре в тях, е препоръчително да избягваме прекалено тесните дрехи. Те блокират движението на лимфната течност и могат да предизвикат натрупване на токсини. Освен това трябва да залагаме на модели от естествени материи, защото токсините в синтетичните платове се абсорбират и достигат до лимфната система.

Същото важи и за козметичните продукти, които нанасяме върху лицето и тялото си. Те трябва да бъдат с максимално изчистен състав, защото всичко, което попива в кожата, достига и до лимфната система и влияе на нейното функциониране, подчертава MindBodyGreen.

Дишане

Лимфната течност в организма е три пъти повече от кръвта, но за нея няма помпа като сърцето, която да ръководи движението й. Затова можем да го подпомогнем с дълбоки вдишвания и издишвания, чрез които токсините се транспортират по кръвта до черния дроб, който ги преработва и изхвърля.

Снимка 327667

Източник: iStock

Хранене

Разбира се то също е важно за доброто функциониране на лимфната система. Основната препоръка е за консумация на непреработени и сурови храни, които са богати на различни полезни вещества.

Лимоните, лимоновият детокс, как да го направим и за какво помага

Нуждаем ли се от лимонов детокс

Плюсове и минуси

В този списък са зеленолистните зеленчуци, плодовете с ниско съдържание на захари, ленено семе, чиа, авокадо, чесън, бразилски орех, бадеми, орехи, червени боровинки. Трябва да избягваме захарта, солта, соята, преработените храни, изкуствените подсладители.