Всички сме чували, че е добре да започваме деня си с чаша вода с лимон с цел прочистване на организма. Ако пък сме истински фенове на цитрусовия плод, пълен с витамин С, може да се подложим и на лимонов детокс.

Захарта, захарният детокс, как да го направим и какви са ползите за организма

Захарният детокс, от който всички имаме нужда

Трябва ни само воля и резултатите няма да закъснеят

Лимонът съдържа 29 мг витамин С на 100 мг сок. Той подпомага функцията на имунната система и ни зарежда с енергия. Детоксикиращата програма с него включва и физическа активност, и намаляване на количеството приети калории.

По време на нея се консумират изключително храни, богати на добри мазнини - авокадо, яйца и сьомга, както и ориз, паста и бобови растения. Благодарение на приема им си гарантираме, че няма да развием дефицити на различни вещества, с които вместо да си помогнем, ще си навредим.

Снимка 559273

Източник: iStock

Акцентът обаче е върху консумацията на лимонов сок по няколко пъти на ден с цел прочистване на организма от токсини. Това пък води след себе си редица ползи - от по-чиста кожа до подобряване на общото здравословно състояние. За да увеличим приема, можем да го добавяме и към храната, която консумираме - пасва си повече от добре с авокадото и сьомгата например.

Количеството лимонов сок, което да консумираме дневно, е на принципа колкото повече, толкова повече. Детоксикиращата програма продължава в рамките на две-три седмици, като ефектът при всеки е индивидуален, предава Medical News Today.

Снимка 559272

Източник: iStock

Някои избират и по-крайни методи като прием само на лимонов сок и изключване на всякаква храна, но учените са скептични за ефекта от този детокс, който може да бъде голям стрес за организма. Освен че се лишаваме от важни хранителни вещества, спираме и приема на фибри, без които отделителната система не може ефективно да се справи с натрупаните токсини.

Детокс вода, различните видове и ползи и какво трябва да знаем, преди да я опитаме

Детокс водата - модерна или наистина полезна

По нещо за всеки вкус

Все пак, доказано е, че лимоновият детокс води до изгаряне на подкожни мазнини, а оттам и до намаляване на теглото. Това обаче не е здравословен начин за отслабване и вероятността след края да възстановим бързо свалените килограми е доста голям. Затова по-добре да се придържаме към първия вариант на детокс, който не е толкова рестриктивен.