Може би сме си задавили въпроса какво точно е ликьорът и за какво се използва. В нашите географски ширини, напитката не е толкова масово употребявана, или ако е, то по-скоро като част от различни видове коктейли.

Бира, вино, уиски, коктейл - как според барманите изборът на алкохол ни определя като хора

Какво издава за характера ни любимата напитка

Барманът знае най-добре

А ликьорът, всъщност, е изключително приятна напитка, характерна с многообразието си на вкусове и аромати. По същество е дестилирана спиртна течност, подобна на водката или ракията, която обче е подсладена със захар или сироп и съдържа различни ароматизатори - като плодове и масла.

Затова повечето ликьори са сладки, но има някои и с горчив вкус - защото в тях пък са добавени билки. Думата ликьор идва от латинската дума liquefacere, което означава "правя течност".

Алкохол и ликьор

Алкохолното съдържание на ликьорите е по-ниско от алкохола, макар да има изключения. Диапазонът е от 24 до 60%.

Снимка 574506

Източник: iStock

За ликьорите обикновено не се изисква процес на отлежаване.

И докато чистите алкохолните напитки обикновено се използват като основна спиртна съставка в коктейлите, ликьорите често се слагат в малко количество, основно за придаване на вкус.

История

Билковите ликьори първоначално са имали изцяло лечебна функция. Използвани са като балсами, еликсири, дори афродизиаци.

Снимка 574507

Източник: iStock

Въпреки че има препратки към отвари, наподобяващи ликьори, датиращи от древни времена, създаването на ликьора в днешния му вид най-често се приписва на италиански монаси и лекари от XIII век.

Постепенно, с течение на времето, напитката престава да се използва като лекарство. А с днешна дата се консумира за удоволствие и развлечение поради съдържанието на алкохол.

Видове

Разнообразието е наистина голямо. Някои ликьори са запазена търговска марка и имат специфична рецепта, докато други са генерични и могат да бъдат направени от всеки. Предлагат се в широка гама от вкусове - кафе, плодове, зеленчуци, ядки и билки. Има и ликьори на базата на сметана, или пък такива със сиропирана консистенция, които обикновено са много сладки.

Снимка 574509

Източник: iStock

Сред най-известните ликьори са Cointreau и Grand Marnier, овкусени с портокал, Chambord, направен от малини, Kahlua - от кафе, Campari - с грейпфрут и билки, Аmaretto - с бадеми, Frangelico - лешници, St. Germain, направен с цвят от бъз, и Chartreuse - френска билкова смес.

Употреба

Ликьорът се използват основно като съставка на коктейл. Функцията му е преди всичко да добави вкус, затова и се добавя в малки количества.

Все пак могат да се консумира и самостоятелно - като аперитив или дайджестив, преди или след хранене, пише marthastewart.com.

Коктейл Espresso Martini, ликьор, коняк и останалите съставки в рецептата

Как да си приготвим коктейла Espresso Martini

Съветват ни не един, а двама експерти

Ликьорът може да бъде добавен дори и към кафето, а понякога е съставка и на вкусни десерти като торти и сладкиши.