Кухненската гъба е от съществено значение, за да поддържаме съдовете вкъщи чисти. Често обаче я използваме не само за миене на чинии и прибори, но и за премахване на мръсотиите и по други замърсени повърхности.
Така се получава стряскащ резултат - в една кухненска гъба място могат да си намерят до 45 милиарда микроби на квадратен сантиметър.
Всъщност гъбата е идеалната среда за развитието на бактерии. Мокрим я често, рядко изсъхва правилно и в резултат на това слоеве от бактерии могат да се натрупат по нея. Според проучване, публикувано през 2017 г., по една кухненска гъба могат да бъдат открити до 362 вида бактерии.
Източник: iStock
Защо обаче се получава така, че бактериите се развиват толкова активно именно по нея? Отговорът всъщност е доста логичен - "захранваме" ги с храната, която остава по гъбата. А понеже мием съдовете си предимно с топла вода, осигуряваме на бактериите и уютно местенце за размножаване.
Източник: iStock
Всичко дотук може и да звучи плашещо, но в действителност за щастие не е чак толкова. Бактериите върху кухненските гъби не са патогени, те няма да ни разболеят. Може най-много да замиришат лошо, но е малко вероятно да съдържат вредни за здравето бактерии.
Въпреки това е добре да поддържаме добра хигиена в кухнята. Това включва и редовната смяна на кухненската гъба. Препоръчително е да заменяме старата гъба с нова на всяка една до две седмици.
А в случай че я ползваме по-често от обикновено, индикатор, че е добре вече да я сменим, е появата на лоша миризма или лигави участъци, съветват от epicurious.