Освен ако гъбата ни не е чисто нова, то почти сигурно е, че е пълна с всякакви микроби. Някои от тези микроби са безобидни, но други потенциално могат да ми разболеят.

Според Джанилин Хъчингс - сертифициран професионалист по безопасност на храните и учен по хранителни продукти за StateFoodSafety в САЩ, ако гъбите са мръсни, те могат да разпространяват микроби до всичко, до което се докоснат - от съдове и прибори до кухненския плот и уреди.

Защо трябва да почистваме гъбата си редовно

Изследване от 2017 г. установява, че фекалните колиформни бактерии (коли бактерии) "дебнат" в 44% от кухните и често се крият именно в кухненските гъби и чинии. Бактерията E. Coli обикновено е безобидна, но определени нейни щамове могат да причинят диария, спазми и повръщане.

Всъщност проучване, проведено в Япония, установява, че кухненските гъби заемат второ място що се отнася до най-високите нива на бактериално замърсяване в къщата.

Снимка 473312

Източник: iStock

Как да почистваме кухненската гъба правилно

Освен E. Coli, гъбата ни може да съдържа и други видове бактерии, като Staphylococcus aureus или Campylobacter, които също могат да причинят диария. За да си спестим всичко това, можем просто редовно да почистваме гъбата си по следните два начина:

В съдомиялната машина

Ако пускаме съдомиялната всяка вечер, преди да го направим, просто хвърляме кухненската гъба на горния рафт и оставяме машината да си свърши работата. Топлината дезинфекцира гъбата и съдовете ни едновременно.

Съдомиялната, мръсните съдове и защо никога да не ги изплакваме, преди да ги сложим в нея

Защо никога да не изплакваме съдовете, преди да ги сложим в съдомиялната

Причината е една и изглежда логична

В микровълновата печка

Навлажняваме гъбата и след като се уверим, че е мокра, я слагаме в микровълновата за минута. Ще видим как от нея излиза пара, което е добре, защото именно топлината помага да убием бактериите.

Снимка 473313

Източник: iStock

Кога да изхвърлим гъбата за миене

Въпреки че някои от нас ползват кухненската си гъби няколко седмици или дори месеца, истината е, че препоръчителният срок, след който експертите съветват я изхвърлим, e максимум две седмици, пишат от Insider.

Микровълновата печка и за какво да внимаваме, когато я използваме

За какво да внимаваме, когато използваме микровълновата

Не е опасна, ако знаем как