Колкото и да не ни се иска, кухненската гъба е сред нещата в кухнята, които се налага да използваме ежедневно. Казваме, че не ни се иска, защото миенето на съдове понякога може да е много досадно.
Но без него не може. А то не може без гъба. Вече сме обръщали внимание на това колко е важно редовно да сменяме кухненската гъба, защото в нея бързо може да заживее нежелан живот.
Ако искаме да сме още по-педантични, освен да я сменяме на всеки седмица или две, можем да я почистваме в този промеждутък от време. Така ще си гарантираме още по-голяма хигиена и по-малко бактерии в гъбата.
Оцет на помощ
Източник: iStock
Оцетът е добре познат продукт в кухнята и добре знаем, че можем да го ползваме не само при готвене и овкусяване на салати. А също така за почистване, защото действа като естествен дезинфектант. Ето и какво да направим.
- Да напълним достатъчно голяма купа с бял оцет
- Да накиснем гъбата в него за пет до седем минути
- Да извадим гъбата и хубаво да я изплакнем с топла вода
- Да я изстискаме добре оставим да изсъхне
Врящата вода
Източник: iStock
Друг лесен и удобен метод за почистване на кухненската гъба е във врящата вода. По този начин ще сме сигурни, че сме убили голяма част от бактериите по нея.
- Трябва да сложим достатъчно вода в касерола, за да заври
- Когато това се случи, да сложим гъбата във врящата вода и да я накиснем хубаво с помощта на вилица
- Отново между пет и седем минути трябва да я оставим във врящата вода
- Когато водата и гъбата са изстинали, трябва да я изстискаме и готово
От MarthaStewart.com казват, че освен тези два метода за почистване на кухненската гъба, може да използваме и други два - с помощта на миялна машина и микровълнова печка. Но тези два варианта вече сме ги разглеждали.