Кучетата са пълноправни членове на семейството, а като такива, прехрана им е не по-малко важна от това какво ние ще сложим на масата. Защото и тяхното здраве се определя в голяма степен от това какво консумират. А ние, разбира се, искаме да бъдат здрави, енергични и щастливи колкото се може по-дълго.

Кучетата, лаенето, изправянето на задните лапи и защо го правят

Тайният език на кучетата

Какво ни казва домашният любимец с поведението си

Домашните кучета, както и техните предци вълците, се нуждаят от високопротеинова диета - между 40 и 70% от общия прием. Това обаче не значи, че трябва да се хранят само и единствено с месо - протеинът може да идва както от яйца, така и да бъде с растителен произход.

Виждали сме много клипчета на животинки, които с удоволствие си похапват различни зеленчуци. Нищо чудно обаче да не смеем да дадем на своето куче, защото не сме наясно кое е правилно и кое - не.

Снимка 521065

Източник: iStock

Някои зеленчуци са трудни за смилане и преработка от кучетата и не са препоръчителни за тях. Други пък съдържат вещества, които могат да увредят нервната им система. Разбира се, винаги е най-добре да се консултираме с ветеринар за промени и нови въведения в менюто, но ето и какво основно трябва да знаем.

Зеленчуци, които кучетата могат да ядат

Зеле: Въпреки че може да предизвика отделяне на газове, то е подходящо, защото съдържа витамини В1, В6, С и К, както и голямо количество фитонутриенти. Те са антиоксиданти, които подобряват цялостното здраве както на хората, така и на четириногите.

Моркови: Те са идеални за хрупкане и сурови от кучетата, защото съдържат малко калории, не дразнят толкова стомаха, а и са пълни с фибри, витамини B, C, D, E и K.

Броколи: И те могат да предизвикат газове, но пък са много полезни. Съдържат фибри и витамини А, С, Е и К. Важно е да ги нарязваме на по-малки парчета, за да не предизвикат задавяне.

Снимка 521066

Източник: iStock

Карфиол: Можем да го даваме на кучето не суров, а приготвен на пара, и то в малки количества. Освен споменатите вече газове, осигурява и витамини В, С и К и омега-3 мастни киселини, които подсилват имунната система.

Листа от целина: Добре е да отделяме по едно стръкче за домашния любимец, когато си приготвяме смути с тях. Целината е богата на витамини А, В и С. С витамин А се подобрява зрението на кучето, а зеленчукът помага и в борбата с лошия дъх, защото хрупането на твърди храни премахва зъбния камък.

Краставици: Малко калории и много вода - идеални за кучетата, които са на някакъв хранителен режим. Този зеленчук повишава нивата на енергия, а дозата витамини В1, С и К, както и калий, мед, магнезий и биотин подобрява общото здраве.

Снимка 521067

Източник: iStock

Цвекло: Тo, както и другите кореноплодни, подпомага храносмилането на кучетата, както и тяхната козина. Помага и за усвояването на хранителните вещества. Цвеклото добавя към хранителния режим витамин С, фибри, фолиева киселина, манган и калий, което е достатъчна причина да го включваме в менюто.

Кейл: Тази суперхрана е подходяща и за кучета, защото подобрява здравето на костите, зрението и имунитета. Съдържа витамини А и К, както и желязо, което е важно за червените кръвни клетки и нивата на кислород в организма.

Грах: Малко, но перфектно допълнение към местните ястия, с което кучето си набавя растителен протеин и фибри.

Снимка 521070

Източник: iStock

Чушки: С голямото количество витамин С в състава си, те са идеални за похапване между основните хранения. Най-добре е да ги приготвим на пара, преди да ги сложим в купичката.

Картофи: Кучетата могат да ги консумират, но само преминали през термична обработка, разбира се - варени или печени, но не и пържени. На пара или на пюре също са препоръчителни опции. Сладките картофи също влизат в това число, защото са пълни с фибри и витамин B6.

Спанак: Богат на желязо и магнезий, той може да бъде страхотно допълнение към кучешкото меню. Витамините А, С и Е се борят с онкологичните и сърдечно-съдови заболявания, както и с възпаленията в организма. Добре е да се консумира от кучетата сварен или на пара.

Тиквички: Те са полезни за сърцето, костите и бъбреците на кучето, защото съдържат калций, калий и витамин А. Също е препоръчително да се приготвят на пара, предава Pure Wow.

Снимка 521071

Източник: iStock

Зеленчуци, които да не даваме на кучето, са аспержи, чесън и всички видове лук, гъби и домати. Освен това, кучетата като цяло имат по-къс храносмилателен тракт и по-трудно обработват сурови храни.

Кучетата, научаването на нови думи и колко бързо ги запомнят

Още една прилика между кучетата и хората

Въпрос на интелект

Но някои породи са по-склонни към стомашни неразположения при промени в храненето - предимно големите. Затова не бива да бързаме при въвеждането за зеленчуците в менюто и да не караме кучето насила да ги яде.