Кучетата се славят като най-добрия приятел на човек. А приятелите са тези, с които има какво да ни събира и по какво да си приличаме.

Кучетата, възрастта им и защо една кучешка година не е равна на седем човешки

Ето защо една кучешка година не е равна на седем човешки

Нова формула, с която определяме по-точно възрастта на домашния любимец

Оказва се, че кучетата притежават интелектуални способности, които дълго време се считаха за характери единствено за нас, хората.

Неотдавна обаче бе доказано, че кучетата могат да разбират интонацията и смисъла на думите, произнасяни от собствениците им. Те възприемат речта почти със същите части на мозъка, като нас.

Освен това, четириногите ни приятели умеят да разпознават емоциите на лицата на познати и непознати хора. И търсят общуване не само за да получат храна, а и заради вниманието и положителните емоции.

Снимка 516415

Източник: iStock

А наскоро професорът от Университета в Будапеща Адам Миклоши и негови колеги откриха още една интересна особеност на кучешкия интелект.

Те наблюдават две кучета - едното порода бордър коли, което се казвало Уиски, а другото - йоркширски териер на име Вики-Нина. Целта им е да разберат колко бързо запомнят нови думи, докато играят със своите собственици.

За експеримента учените създават "площадка за игра" за животни с 25 различни играчки. Част от тях си приличали, а други се отличават по форма, тип и цвят. Във всеки рунд от експериментите собствениците на кучетата трябва да избират непозната на техните питомци играчка, да ѝ измислят произволно име и да го използват при общуване с животните. Учените наблюдават дали кучетата запомнят новите имена, колко бързо го правят и след колко време те забравят новата информация, пише TACC.

Снимка 516417

Източник: iStock

Оказава се, че кучетата лесно различават новата играчка от другите. Ако животните играят сами, те не могат да различат названията на два непознати предмета. Когато към играта се присъединят и собствениците на Уиски и Вики-Нини, кучетата много бързо научават наименованията на шест непознати играчки, чувайки ги само три-четири пъти.

Кучетата, човешкият език, думите, звуците и разбират ли всичко, което им казваме

Какво не чуват кучетата

Унгарски учени се опитват да разберат колко ни разбират

По думите на учените, това доближава животните до децата в яслата, които постепенно учат родния си език и разширяват речниковия запас. Но, за разлика от хората, кучетата много бързо забравят думите. Резултатите от проучването са публикувани в Scienific Reports.

Кучетата, лаенето, изправянето на задните лапи и защо го правят

Тайният език на кучетата

Какво ни казва домашният любимец с поведението си