Всеобщо схващане е, че кучетата са по-привързани към собствениците си от котките и се приспособяват към навиците им. Котките може и да се държат по-самостоятелно и сякаш не им пука за нас, но ново изследване ни показва друго.

Котки, краставици и каква е причината да се страхуват от тях

Защо не бива да плашим котката си с краставица

Какво казват ветеринарите по този въпрос

Те са способни да разпознават дали говорим на тях или на друг човек около нас само по тембъра на гласа ни. Повечето собственици на котки автоматично да говорят "по бебешки" на любимците си, като използват по-висок глас и повече умалителни думи.

А това е нещо, които мяукащите ни любимци разпознават. Това са изводите на Шарлот де Музон от университета Paris Nanterre, която провежда проучване с 16 животни. На котките се пускат записи на едни и същи изречения, изречени от непознати и от гласа на собственика им.

Снимка 575141

Източник: iStock

Изводите на Музон са, че котките почти не обръщат внимание на гласове на непознати, дори те да викат името им. Когато разпознаят гласа на стопанина си обаче, 10 от 16 животни реагират с повишен интерес.

"Дълго време се смяташе, че котките са много независими създания, които разчитат на собственика си само за храна и подслон. Сега виждаме, че начина, по който реагират на собственика си, показва колко привързани могат да бъдат", коментира тя пред Guardian.