Интернет е пълен с видеоклипове на котки, които полудяват всеки път, когато видят краставица. И докато клипчетата се правят най-вече, за да ни разсмеят, много ветеринари казват, че това е тенденция, която може да навреди на нашата котка и връзката ни с нея в дългосрочен план.

Защо котките се страхуват от краставици

Котките са съвършени хищници. Въпреки че са опитомени, те имат дълбок инстинкт винаги да бъдат нащрек за опасност.

"Те са предпазливи същества и много котки при неочаквана заплаха често реагират, като скачат, бягат и полудяват, вместо да разследват", казва д-р Аманда Такигучи, която е ветеринарен лекар.

"Тази им реакция е характерна, когато ги изненада хищник, по-голям от тях. По този начин котката може да се измъкне."

Д-р Такигучи обяснява, че повечето видеоклипове с краставици на котки показват, че някой поставя краставица на място, където котката не би я очаквала, например до купата с вода или на вратата. Това задейства инстинктите на страх и защита на котката и реакцията ѝ няма нищо общо конкретно с краставицата.

Снимка 591396

Източник: iStock

"Всичко, което знаят котките, е, че нещо се е прокраднало до тях, без да го забележат", обяснява Такигучи. Джоуи Лусварди, консултант по поведението на котките, казва, че хората и много други животни вероятно биха имали подобна реакция.

Котките и способността им да разпознават имената на тези, с които живеят

Котките могат и това

Какво още разпознават тези умни животни

"Ако търсите нещо в хладилника си и когато се обърнете, на земята зад вас има кутия, която не е била там преди, вероятно ще се стреснете и объркате", казва той. "Самата кутия вероятно не е плашеща, а по-скоро изненадата, че виждате нещо, което преди това не е било там."

Безопасно ли е да се шегуваме по този начин с котката си

Според д-р Лусварди подобни шегички с котката ни не са препоръчителни, защото не бива целенасочено да караме домашния ни любимец да се страхува. С течение на времето това ще доведе до поведенчески проблеми.

"Вашата котка може да премине в режим на защита, който може да варира от бягство от източника на страх или дори да го атакува", казва Лусварди.

Котката може неволно да нападне нас, други котки или други животни в дома. Ако се шегуваме твърде често, котката ни няма да се чувства в безопасност у дома, особено около местата, където преди сме поставяли краставица - например до купата за храна.

Снимка 591395

Източник: iStock

С течение на времето хроничният стрес води до отдръпване, агресия, ходене до нужда извън котешката тоалетна и други негативни поведения, уточняват от Insider.

Котките, кутиите и защо ги обичат толкова много

Всяка котка да си знае кутията

Обяснението на една котешка страст

Вместо да се опитваме да се посмеем за сметка на котката си, по-добре е да отделим време, за да изградим една силна и устойчива връзка с нея, категорични са експертите.