Благодарение на актуалните проучвания и изследвания, разбирането на докторите как да се лекуват тежки случаи на нови пациенти с коронавирус става все по-добро с всеки изминал ден.

За съжаление, също така става ясно, че болестта не е за подценяване, дори и да сме я преболедували, защото има някои изненадващи странични ефекти и усложнения, за които първоначално не сме и помисляли.

Медицинските експерти са притеснени, че много от от оцелелите от COVID-19, развиват посттравматично стресово разстройство (ПТСР), което може да ги засегне години наред.

Снимка 485527

Източник: iStock

От Националната здравна служба на Великобритания карат всички лекари да проверяват пациенти с COVID-19 за ПТСР, преди да бъдат изписани от болницата. Ефектите от болестта, които обикновено се изразяват в интензивни кошмари, могат потенциално да продължат цял живот, ако не бъдат правилно лекувани.

Комарите и могат ли да ни заразят с коронавирус

Могат ли комарите да ни заразят с коронавирус

Мнението на експертите по въпроса

Експертите посочват, че преживяванията в интензивното отделение, които рутинно се считат за дълбоко травматични, са дори по-лоши за оцелелите от коронавирус. Силно заразната природа и агресивно опасните симптоми на вируса карат пациентите все по-трудно да преживяват случилото се с тях, дори и след изписването им.

Снимка 485192

Източник: iStock

"За много хора, хоспитализирани с COVID-19, това е потенциално травматично преживяване", казва Майкъл Блумфийлд, доктор по медицина, психиатър и изследовател от Университетския колеж в Лондон пред Guardian.

Призивите за постхоспитализирано лечение на ПТСР при оцелели от коронавирус са отразени и в наскоро публикуван доклад в медицинското списание Global Health Research and Policy.

Снимка 485951

Източник: iStock

Проучването разглежда честотата на случаите на ПТСР при оцелели от предишни огнища на болести, включително епидемията от ТОРС през 2003 г., грипната епидемия от H1N1 от 2009 г. и епидемията от ебола от 2015 г.

То констатира: "Епидемиологичните проучвания показват доста голямо разпространение на проблемите с психичното здраве. сред оцелели, семейства на жертви, медицински специалисти и широката общественост след епидемия от инфекциозно заболяване." Авторите завършват изследването, като казват, че считат за спешно да се предостави услуга за психично здраве, насочена към превенция на ПТСР на оцелели и други хора, изложени на COVID-19.

Коронавирусът, солената вода и има ли ефект върху COVID-19

Може ли солената вода да лекува коронавирус

На това се надяваме