Още по време на първата вълна от разпространението на COVID-19 се заговори за използването на вода за уста в борбата с новия коронавирус.

Коронавирусът, водата за уста и какъв е ефектът й върху COVID-19

Ефектът на водата за уста върху COVID-19

Важни уточнения

Тогава учени от немския Ruhr University Bochum установиха, че само определени марки вода за уста действат срещу коронавируса и то ограничено.

Ново изследване на американски учени прави оценка на ефикасността на продуктите за орална хигиена за намаляване на количеството на вируса в устата.

Целта на изследването е да се определи възможно ли е да се понижат темповете на разпространение на коронавируса с помощта на средствата за устна хигиена.

Снимка 509682

Източник: iStock

Лабораторните изследвания показват, че пастата за зъби, която съдържа цинк и олово, неутрализира 99,9% от вируса след две минути контакт. Водата за уста, която съдържа цетилпиридин хлорид, ще свърши тази работа за 30 секунди.

Изводите са, че някои пасти за зъби и вода за уста могат да помогнат за намаляване на разпространението на COVID-19 чрез временно намаляване на количеството на вируса в устата, пише British Dental Journal.

Коронавирусът, маските и последните препоръки на Световната здравна организация (СЗО)

Отново за ползата от носене на маска

Какви са последните препоръките на СЗО

Проучванията са част от изследователска програма на производител на паста за зъби в партньорство с Изследователския институт за обществено здраве на университета Рътгърс (Ню Джърси, САЩ) и Регионалните лаборатории по биобезопасност.