Въпреки че върху етикетите на повечето продукти пише точното количество на хранителните вещества в състава им, не всеки се зачита в тях. Често действаме на око или просто се оставяме във владенията на апетита.

Нещо повече, повечето от нас не биха се заели да измерват и количествата със съответните домакински или медицински съдове. И все пак - и с подръчни средства можем да получим перфектната порция.

Протеини

Снимка 545527

Източник: iStock

За да не прекалим с протеина, количеството риба или месо в едно ястие трябва да е с размерите на тесте с карти за игра. Останалото си е чист хазарт.

Тестени изделия

Снимка 545530

Източник: iStock

Неслучайно следващият пример е с тестените изделия. Пастата е любимият ни спасителен пояс в моментите, когато нямаме време за нещо по-изтънчено. Не че отстъпва по вкусови качества или не изисква никакви кулинарни умения, но и за нея си има мярка. Тя трябва да е колкото юмрука ни.

Сирене

Снимка 545528

Източник: iStock

Мнозина са склонни да прекаляват с този млечен продукт и това е научно доказано. Но за да не се отпускаме, здравните експерти от Eat This, Not That! ни дават нагледен пример точно колко сирене е здравословно да сервираме. Колкото малка кибритена кутия, не повече.

Сиренето, подсладените зърнени закуски, плодовият сок и защо ни карат да огладнеем

3 храни, от които огладняваме

И защо не действат по този начин

Плодове

Снимка 545531

Източник: iStock

Плодовете са неизменна част от дневното ни меню, но и те могат да се превърнат в нож с две остриета. За да сме сигурни, че взимаме само най-доброто от даден плод, сравняваме с топка за тенис.

Зехтин, олио и масло

Снимка 545532

Източник: iStock

Измерителната единица за този вид храни е най-достъпната - за целта използваме палеца си, като се придържаме към върха, а не към основата, за да сме по-точни.

Зеленчуци

Снимка 545533

Източник: iStock

Въпреки че диетолозите съветват да оставим половината от порцията си за зеленчуците, те трябва да не надвишават обема на една бейзболна топка.