Вече знаем сума ти трикове, които помагат да не прегрешаваме с храната, както и коя е полезна, и коя е вредна. Но съществува още един вид кулинарни изкушения, които ни карат и да огладняваме.
Сирене
Причината този любим млечен продукт да попадне в настоящата селекция е свързана с навиците ни още от бебета. Ние от малки сме програмирани да реагираме на протеина казеин в млякото като на опиоид - вещество подобно на опиатите. Именно той поддържа силната нужда у кърмачетата да консумират майчиното мляко.
"Сиренето, което е концентрирана форма на мляко, предизвиква същия ефект", казва диетоложката Джулиана Хавър. Протеиновите съединения, наречени казоморфини, в комбинация с голямото количество мазнини и сол са главните заподозрени за пристрастяването ни към сиренето.
Източник: iStock
Ето защо, колкото по-често го консумираме, толкова повече ни се хапва от него - какъвто е бил замисълът на природата.
Плодов сок
Въпреки че тази напитка е за предпочитане пред куп други готови алтернативи, самият процес по приготвянето й ни лишава от ценните фибри в плодовете. А те са сред веществата, които засищат.
Всъщност сокът ни зарежда с калории, които вдигат кръвната ни захар и ни карат да огладнеем. Доказано е, че те не са в състояние да ни заситят така, както техните еквиваленти в храните.
Източник: iStock
Експертът Ребека Люис съветва към фреша от плодове да добавим протеин на плах, фъстъчено или бадемово масло. Защото действат по подобен начин на фибрите и забавят усвояването на храните в кръвта ни.
Подсладени зърнени храни
Те са една от най-предпочитаните закуски, но често са изключително бедни на фибри и протеини - най-важните хранителни вещества, от които се нуждаем сутрин.
Най-добрият вариант за висок старт на деня са зърнените храни с повече от пет грама естествени фибри на порция в компанията на допълнителни мазнини или протеин, напомнят от Eat This, Not That!.