Вече знаем сума ти трикове, които помагат да не прегрешаваме с храната, както и коя е полезна, и коя е вредна. Но съществува още един вид кулинарни изкушения, които ни карат и да огладняваме.

Храненето, гладът за вредни храни и навиците, с които да се преборим с него

Как да спрем да прегрешаваме с храна

Важните правила, които да спазваме

Сирене

Причината този любим млечен продукт да попадне в настоящата селекция е свързана с навиците ни още от бебета. Ние от малки сме програмирани да реагираме на протеина казеин в млякото като на опиоид - вещество подобно на опиатите. Именно той поддържа силната нужда у кърмачетата да консумират майчиното мляко.

"Сиренето, което е концентрирана форма на мляко, предизвиква същия ефект", казва диетоложката Джулиана Хавър. Протеиновите съединения, наречени казоморфини, в комбинация с голямото количество мазнини и сол са главните заподозрени за пристрастяването ни към сиренето.

Снимка 545224

Източник: iStock

Ето защо, колкото по-често го консумираме, толкова повече ни се хапва от него - какъвто е бил замисълът на природата.

Казу марзу, Сардиния и каква е тайната на най-опасното сирене на света

Най-опасното сирене на света

Защо е забранено за продажба

Плодов сок

Въпреки че тази напитка е за предпочитане пред куп други готови алтернативи, самият процес по приготвянето й ни лишава от ценните фибри в плодовете. А те са сред веществата, които засищат.

Всъщност сокът ни зарежда с калории, които вдигат кръвната ни захар и ни карат да огладнеем. Доказано е, че те не са в състояние да ни заситят така, както техните еквиваленти в храните.

Снимка 545226

Източник: iStock

Експертът Ребека Люис съветва към фреша от плодове да добавим протеин на плах, фъстъчено или бадемово масло. Защото действат по подобен начин на фибрите и забавят усвояването на храните в кръвта ни.

Подсладени зърнени храни

Те са една от най-предпочитаните закуски, но често са изключително бедни на фибри и протеини - най-важните хранителни вещества, от които се нуждаем сутрин.

Гладът, стомахът и защо храната е по-вкусна, когато сме гладни

Защо храната е по-вкусна, когато сме гладни

Авариен режим

Най-добрият вариант за висок старт на деня са зърнените храни с повече от пет грама естествени фибри на порция в компанията на допълнителни мазнини или протеин, напомнят от Eat This, Not That!.