Нашето легло е нашата крепост - или поне така го чувстваме след дълъг, изтощителен ден, когато вече можем да се отдадем на заслужена почивка. Но за да отпочинем добре и да се наспим качествено, не е достатъчно само да си осигурим препоръчителните между седем и осем часа сън. Защото също толкова важно е и в каква позиция спим.

Развод в леглото - защо да спим с отделни завивки с половинката

Развод в леглото - защо да спим с отделни завивки с половинката

Как да подобрим и връзката, и съня си

Според здравните експерти няма една универсална поза за сън, която е най-подходяща. Тя е различна за всеки човек и е съобразена спрямо индивидуални здравни фактори.

Спането по гръб например се препоръчва на хора, които имат проблеми с гръбначния стълб, тъй като намалява риска от развитието на болки в гърба и врата.

Ако обаче имаме киселинен рефлукс, сънна апнея или хъркаме, спането по гръб не е добра идея. В такъв случай е препоръчително да спим на една страна (и по-конкретно на лявата), тъй като тогава езикът не блокира трахеята, а стомашната киселина не се връща обратно към хранопровода.

Снимка 669527

Източник: iStock

И макар най-добрите позиции за сън да са различни за всеки, то най-лошите са вредни за всеки. Например, колкото и удобно да ни се струва спането по корем с ръка под главата или възглавницата, това изобщо не е препоръчително. В тази позиция е трудно да държим гръбнака си изправен и това може да ни причини болки във врата и гърба.

Спането с ръце над главата също ни вреди, защото може да притисне нервите и кръвоносните съдове в областта на раменете, което пък съответно води до изтръпване и дискомфорт. Още повече, че може да ни причини напрежение в раменете и врата.

Снимка 669528

Източник: iStock

За да избегнем дългосрочни последствия за здравето ни, е добре да обърнем внимание на позицията, в която спим. Здравните специалисти съветват да свикнем да заспиваме в правилна на нас поза и да се стремим да я поддържаме през нощта. Ако се будим и сме я променили, можем да я коригираме. Не е излишно също така да обръщаме внимание и на това в каква позиция се събуждаме.

Алкохол и сън по време на полет - защо са опасна за здравето комбинация

Алкохол и сън по време на полет - защо са опасна за здравето комбинация

За кого рискът е най-голям

Важна роля, разбира се, имат и матрака и възглавницата. Добре е да избираме такива, които ни осигуряват опора и комфорт. За матрак можем да изберем по-твърда или по-мека повърхност, докато възглавницата е добре да има извивка на врата, пише Glamour.