Ако имаме страх от летене или просто искаме да разпуснем леко напрежението и да се подготвим за почивката, вероятно ни е минавала през ум идеята да пием една-две чашки алкохол преди полет и след това да си поспим едно хубаво на борда на самолета. На пръв поглед може да ни звучи като добър план, но, оказва се, може да бъде много рисково от здравословна гледна точка.

Чаша алкохол преди лягане и защо си правим лоша услуга с нея

Защо да не пием алкохол преди лягане

Заблуда е, че ни помага

Според немски учени, комбинацията от консумиран алкохол и налягането в кабината на самолета може да окаже негативен ефект върху сърцето и сърдечно-съдовата система.

Установено е, че при хората, които спят след пиене в условията на ниско атмосферно налягане, има спад на нивата на кислород в кръвта и ускоряване на сърдечната дейност.

Снимка 668190

Източник: iStock

Tези промени се наблюдават дори при здрави и млади хора, а авторът на изследването д-р Ева-Мария Елменхорст ги определя като "силен ефект" и го сравнява с повишения риск от влошаване на симптомите при пътници със сърдечни проблеми поради намаленото налягане в кабината. Затова и препоръчва да не пием алкохол нито преди, нито по време на полет, цитират я от Sky News.

5 съвета за спокоен и комфортен полет

5 съвета за спокоен и комфортен полет

Как да се погрижим за себе си докато летим

Докато при здравите хора рискът от по-сериозни последици е по-малък, също е важно да се отбележи, че и при тях комбинацията от алкохол и ниска концентрация на кислород на голяма надморска височина не само намалява качеството на съня, но и е голямо предизвикателство за сърдечно-съдовата система, защото води до продължителна ниска концентрация на кислород в кръвта. А това, ако се случва често, може да има продължителен негативен ефект.