Зехтинът се превърна в незаменима част от всяко домакинство. Свикнахме да го използваме ежедневно - независимо дали за да овкусим салатата, да приготвим вкусна паста или просто за да потопим в него парче хляб. И вероятно би ни се сторило почти невъзможно да се лишим от маслиновото масло, което освен всичко носи и много ползи за здравето.
За съжаление, подобно на повечето основни продукти за трапезата, зехтинът значително поскъпна в последните месеци. Независимо дали става дума за органичен или конвенционален, факт е, че се налага да плащаме все повече за продукта. А лошото е, че тенденциите са цената да се покачва. Стойността на италианския необработен зехтин се е повишила с 27 процента само през последните две години, информират от Real Simple.
Няколко са причините, залегнали в основата на неприятната тенденция.
Източник: iStock
Една от тях е ниският добив през 2022 г. През изминалия летен сезон суши и горещи вълни превзеха няколко основни региона за производство на зехтин в Европа. Особено засегнати бяха Испания и Италия, които произвеждат близо половината количество зехтин в световен мащаб.
Сушата доведе до бедна реколта и намалено производство. По-ниското, оскъдно предлагане в крайна сметка означава по-високи цени.
Източник: iStock
Успоредно с това се наблюдава значителен спад в предлагането на слънчогледово масло, а причината за това е войната в Украйна. Оказва се, че държавата покрива половината от световните нужди на слънчогледово масло. Това се отразява директно на цената на всички растителни масла, която ще продължи да расте.
Към всичко това се прибавя и постоянно променящият се климат в последните години, който директно засяга производството на маслини. Отглеждането на културата става все по-трудно заради несигурните температурни модели и метеорологични явления, които се увеличават по интензивност и дори стават трудно предвидими.