Зехтинът се превърна в незаменима част от всяко домакинство. Свикнахме да го използваме ежедневно - независимо дали за да овкусим салатата, да приготвим вкусна паста или просто за да потопим в него парче хляб. И вероятно би ни се сторило почти невъзможно да се лишим от маслиновото масло, което освен всичко носи и много ползи за здравето.

Сърдечни заболявания, готвене и как да приготвяме храната си, ако искаме да предпазим сърцето си

Какво не бива да правим, ако искаме да имаме здраво сърце

Как да готвим, за да намалим риска

За съжаление, подобно на повечето основни продукти за трапезата, зехтинът значително поскъпна в последните месеци. Независимо дали става дума за органичен или конвенционален, факт е, че се налага да плащаме все повече за продукта. А лошото е, че тенденциите са цената да се покачва. Стойността на италианския необработен зехтин се е повишила с 27 процента само през последните две години, информират от Real Simple.

Няколко са причините, залегнали в основата на неприятната тенденция.

Снимка 615658

Източник: iStock

Една от тях е ниският добив през 2022 г. През изминалия летен сезон суши и горещи вълни превзеха няколко основни региона за производство на зехтин в Европа. Особено засегнати бяха Испания и Италия, които произвеждат близо половината количество зехтин в световен мащаб.

Сушата доведе до бедна реколта и намалено производство. По-ниското, оскъдно предлагане в крайна сметка означава по-високи цени.

Снимка 615660

Източник: iStock

Успоредно с това се наблюдава значителен спад в предлагането на слънчогледово масло, а причината за това е войната в Украйна. Оказва се, че държавата покрива половината от световните нужди на слънчогледово масло. Това се отразява директно на цената на всички растителни масла, която ще продължи да расте.

Защо се очаква най-големият недостиг на ориз през последните 20 години

Защо се очаква най-големият недостиг на ориз през последните 20 години

Ето какви са факторите

Към всичко това се прибавя и постоянно променящият се климат в последните години, който директно засяга производството на маслини. Отглеждането на културата става все по-трудно заради несигурните температурни модели и метеорологични явления, които се увеличават по интензивност и дори стават трудно предвидими.