Авокадото неслучайно е сред звездите в категорията суперхрани. А най-хубавото е, че е чудесен заместник на някои не толкова полезни продукти в любими десерти.
The Guardian споделят рецептата на своята кулинарка Клеър Птак за шоколадов мус с авокадо. Няма как да не споменем, че именно тя създаде и сватбената торта на Хари и Меган. Затова и имаме пълно доверие на нейното небце.
Миналата година, докато обикаля из американския щат Калифорния, госпожа Птак прекарва няколко дни в кухнята на любимата й пекарна Gjusta във Венис Бийч. Именно там се случва магията - тогава тя е "странно" привлечена от шоколадов мус, който там приготвят всеки ден.
Както самата тя обяснява, казва "странно", защото по принцип не обича шоколадов мус. Но този бил "различен". Те го приготвяли с авокадо и кокосово масло, а тя решава да добави какао на прах и любимите си фурми, за да се получи един вълшебен десерт.
Какво ни трябва (за 6 порции):
- 400 г. авокадо (около 3 бр.)
- 150 г. кленов сироп
- 1 ч. л. морска сол
- 100 г. какао на прах
- 80 г. кокосово масло, разтопено
- 1 с. л. ванилов екстракт
- 225 г. вода, сварена и леко охладена
- 100 г. бадемово мляко
- 100 г. фурми
- Какаови зърна за декорация
Какво ги правим
Поставяме всички съставки в кухненски робот и действаме, докато получим кремообразна и гладка смес. След това я оставяме в хладилника за 30 минути.
Преди да сервираме, загряваме муса и после го разпределяме в купички, като декорираме с морска сол и какаови зърна.