В последните години все по-често се говори за климатичните промени и докато очевидно се прави все повече с цел стопирането им, ефектът от тях сякаш става все по-осезаем. Сезоните не са това, което бяха, бури, урагани и други притеснителни явления стават ежедневие и прогнозата за бъдещето е все по-притеснителна.

Климатичните промени и как предизвикат проблеми с очите

Все по-топло - все по-опасно и за очите

Още един риск от глобалното затопляне

Според ново проучване на изследователи от Университета в Бристол, човечеството ще изчезне след 250 милиона години в резултат на климатичните промени, но само ако още днес спрем изгарянето на изкопаеми горива като въглища, петрол, природен газ, нефтени шисти и други. А това, както се досещаме, е невъзможно да се случи на този етап.

Затова и учените прогнозират масово изчезване на видовете на нашата планета, до което ще доведат температури между 40°C и 70°C. Освен това се предвижда, че нивата на въглероден диоксид ще са двойно по-високи от настоящите. А това ще направи невъзможно хората и много животински видове да отделят топлина чрез потта и по този начин да охлаждат телата си. И това ще доведе до тяхната смърт.

Снимка 635463

Източник: iStock

В изследването и изводите от него обаче има един голям пропуск и той е, че не се отчитат парниковите газове и вредите от тях, затова вероятно датата на изчезване на живота на Земята ще е по-скорошна. "Перспективите в далечното бъдеще изглеждат много мрачни", категорични са учените.

Масовото измиране, което предвиждат, ще бъде първото, откакто динозаврите са изчезнали преди около 66 милиона години, когато планетата ни е била ударена от космическа сила. Това ще бъде първото подобно, откакто динозаврите са изчезнали преди около 66 милиона години, когато Земята е била катастрофално ударена от масивна космическа скала, предава Daily Mail.

Снимка 635462

Източник: iStock

Освен това учените прогнозират, че след 250 милиона години всички континенти ще образуват един субконтинент, известен като Pangea Ultima. Така Земята вероятно ще добие формата на поничка, а по средата й ще има море - остатък от Атлантическия океан. Дори и континентите да се подредят по по-различен начин, учените са сигурни, че те бавно ще се слеят, за да образуват една гореща, суха и до голяма степен необитаема маса.

Това движение на континентите е съпроводено с тектонични процеси в земната кора, които ще доведат до по-чести вулканични изригвания, в резултат на които ще се случва големи изпускания на въглероден диоксид, които допълнително ще затоплят атмосферата. В допълнение към това ще е и естественото изсветляване на Слънцето, което непрекъснато прави планетите все по-горещи. Освен това субконтинентът вероятно ще е разположен предимно в тропичните и субтропичните райони, които предлагат условия за живот, на които повечето видове не са свикнали.

Снимка 635461

Източник: iStock

"Новопоявилият се суперконтинент ефективно ще създаде троен удар, включващ ефекта на континенталност, по-горещо слънце и повече CO2 в атмосферата, от увеличаване на топлината за голяма част от планетата", каза д-р Фарнсуърт.

Така Земята ще стане една "враждебна среда", в която източниците на вода и храна за бозайниците са оскъдни. Когато дневните температури станат по 40-50 градуса, а нивата на влажност се задържат високи, това може да се окаже решаващо за съдбата не само на човешкия вид, но и на животинския свят.

Барбара Ернандес - жената, която плува в смразяващите води на Антарктида и чупи рекорди в името на климатичните промени

Жената, която плува в смразяващите води на Антарктида по бански

Коя е "Чилийската ледена русалка"

Предвижда се, че само между 8% и 16% от планетата ще бъде обитаема за бозайници. А колко дълго ще могат хората да издържат на подобни условия на живот, никой не може да каже днес. И най-вероятно ще е необходимо да се изградят специални съоръжения, в които да може да се продължи съществуването на рода.