Напоследък отново усещаме осезаемо ефекта от климатичните промени и глобалното затопляне. В началото на месеца бе отбелязан най-топлият ден, откакто се правят измервания в световен мащаб. Жегата става все по-непоносима, а слънцето грее все по-силно и е все по-вредно.

Барбара Ернандес - жената, която плува в смразяващите води на Антарктида и чупи рекорди в името на климатичните промени

Жената, която плува в смразяващите води на Антарктида по бански

Коя е "Чилийската ледена русалка"

За вредите от климатичните промени за човешкия организъм се говори много, но постоянно излизат нови и нови научни твърдения, които са все по-притеснителни. Последното подобно проучване се извършва в Университета в Торонто и включва наблюдение над 1.7 милиона души на възраст на 65 години.

Изследователите установяват, че при тези, които живеят в по-топлите райони, имат 50% по-голяма вероятност да получат сериозно увреждане на зрението в сравнение с тези, които обитават по-хладни места.

Снимка 625728

Източник: iStock

Основната причина за това е, че редовното излагане на по-силна ултравиолетова светлина уврежда роговицата, лещата и ретината на окото, което води до катаракта, глаукома и слепота. Увеличават се и случаите на дразнене, сухота и различни инфекции.

Освен това по-топлото време се свързва и с по-голяма концентрация на различни замърсители във въздуха, за които учените предупреждават, че могат да доведат до структурни промени в окото, а оттам и до нарушение във зрението, особено при по-възрастните, предава Daily Mail.

Хамон иберико, жълъдите и как климатичните промени заплашват производството му

Защо скоро може да не ядем хамон

Какво се случва с вкусния испански продукт

Това определено е притеснително откритие на фона на непрекъснато повишаващите се температури в световен мащаб. На този етап обаче са необходими още изследвания, за да се установи категорична причинно-следствена връзка между климатичните промени и проблемите със зрението .