Кивито е сред най-полезните плодове, въпреки че не всеки го обича. Той е верен помощник на кожата, косата и зрението, а отскоро експертите го препоръчват горещо и на спортистите.
Според ново проучване от тази година, проведено сред елитни спринтьори, редовната консумация на две кивита всеки ден намалява окислителните щети от интензивните тренировки, по-известни като оксидативен стрес.
Доктор Матю Кейди обяснява точно какво се случва с нас и със спортистите, когато се подложим на по-сериозни физически натоварвания. Тогава сме "склонни" да приемаме по-голямо количество кислород, който е от съществено значение за мускулното свиване.
Източник: iStock
Проблемът е, че вследствие на интензивното вдишване поемаме не само повече кислород, но и други газове и частици от въздуха, които могат да увеличат броя на свободните радикали в тялото ни.
Резултатът е прочутият оксидативен стрес - експертите го описват като дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите в организма.
С течение на времето той води до увреждане на ДНК, основни мастни тъкани и протеини в тялото ни. А те, от своя страна, често са причина за редица болести като хипертония, диабет, атеросклероза и дори Алцхаймер.
Източник: iStock
Но не само физическите натоварвания причиняват оксидативен стрес. Получава се и след поглъщане на пестициди (които се намират в редица от най-разпространените плодове и зеленчуци), на замърсители във въздуха и дори от прекомерната консумация на захар, мазнини и алкохол.
Проучване от 2001 г. доказва антиоксидантните свойства на кивито, които пазят ДНК от окисляване и съответно - от увреждане. Друго изследване пък предполага, че мъхестият и тръпчив плод помага в лечението на астма.
Тоест, не е необходимо да сме активни спортисти, за да хапваме по-често киви, напомнят от Yahoo.