Външната красота е пряко свързвана със здравословното ни състояние, както и с навиците и храната, която консумираме. Затова, ако искаме косата ни да бъде в перфектен вид, трябва да внимаваме не само какви продукти използваме, но и какво похапваме.

Ето кои са най-полезните храни, които ни гарантират косата, за която винаги сме си мечтали. Разбира се, ако спазваме и други правила, като избягване на прекомерната топлинна обработка и прекалено честото миене.

Мандарини, киви

Докато им е сезонът, да вземем най-доброто от тях. С високото си съдържание на витамин С подпомагат усвояването на желязо, което приемаме с други храни. Дефицитът на този елемент се свързва пряко с косопада.

Спанак

С него лесно може да си набавим така важното желязо. Освен това, зеленолистният зеленчук е богат и на магнезий. Двете вещества заздравяват косата и предотвратяват нейната загуба.

Снимка 358224

Източник: iStock

Сьомга

Тя, както и останалите храни, богати на омега-3, са истински дар за косата ни, защото подпомагат нейния растеж и я правят по-здрава, бляскава и жизнена.

Яйца

Те са с богато съдържание на витамин В, познат още като биотин. Той подпомага растежа на косата и заздравява ноктите. Други източници на веществото са бадемите, авокадото и сьомгата. 

Яйцата са и достъпен източник на витамин D, който също е много важен за здравия вид на косата ни. Той подпомага и създаването на нови космени фоликули, което ще я направи и по-гъста. 

Леща

Тя е богата на фолиева киселина, която помага създаването на червени кръвни телца. Те са важни за транспортирането на кислород до всички органи и части на тялото, включително и скалпа. 

Снимка 461711

Източник: iStock

Черен дроб

Може да не ни звучи толкова апетитно, но той също е богат на желязо, което, както вече споменахме, ни предпазва от косопад, пише Eat This, Not That.

Боровинки

Те са много богати на антиоксиданти и ни предпазват от оксидативния стрес, един от ефектите от който е загубата на коса и раздразненията по скалпа.

Орехи

Те съдържат алфа-липолиева киселина, дефицитът на която предизвиква промени като загуба на коса. 

Косата, растежът й и лесни начини да я накараме да расте по-бързо

Как да имаме мечтаната дълга коса

Ежедневни стъпки към желания резултат

Моркови

Важната съставка в тях е бета каротенът. Той действа положително на сухата и изтощена коса и стимулира производството на себум.