През зимните месеци пазарите и магазините изобилстват от вкусно и сочно киви. По размер този плод обикновено е колкото кокоше яйце, а външността му се отличава с кафява мъхеста кора, зелена или жълта месеста част, дребни черни семки и бяла сърцевина. Неговият сладко-кисел вкус е харесван от мнозина, но не са малко и хората, които спорят дали кората всъщност трябва да се яде.
В действителност кората на кивито е напълно годна за консумация. Още повече, че е много богата на хранителни вещества, особено фибри, фолат и витамин Е.
Фибрите подпомагат размножаването на полезните чревни бактерии и могат да намалят риска от сърдечни заболявания, рак и диабет. Фолатът пък е ключово хранително вещество за растежа и деленето на клетките, което го прави особено важен по време на бременност. А мастноразтворимият витамин Е има силни антиоксидантни свойства, които предотвратяват увреждането от свободните радикали и подпомагат поддържането на здрави клетки.
Източник: iStock
Когато вместо обелено ядем кивито заедно с кората, може да си набавим с 50% повече фибри, с 32% повече фолатна киселина и с 34% повече витамин Е.
Освен това кората на кивито съдържа много антиоксиданти. Всъщност, в нея има по-висока концентрация на антиоксиданти, отколкото в месестата част. И по-конкретно - кората е особено добър източник на два основни антиоксиданта: витамин Е и витамин С.
И докато за първия вече споменахме, че е мастноразтворим и се бори предимно със свободните радикали в клетъчните мембрани, вторият е от водоразтворимите, което означава, че има въздействието да се бори с оксидативните увреждания в клетките. Предвид съдържанието им както на водоразтворими, така и на мастноразтворими антиоксиданти, корите на кивито предлагат силна антиоксидантна защита за целия ни организъм.
Източник: iStock
Въпреки всички полезни вещества, които съдържа кората на кивито, много хора я премахват, тъй като не им е приятна за ядене заради мъхестата ѝ повърхност и странното усещане в устата. Но те могат да бъдат донякъде премахнати, като разтрием кората с чиста кърпа, четка за измиване на зеленчуци или я остържем леко с лъжица.
Неприятното усещане в устата, което някои хора изпитват от яденето на киви с кората, пък се дължи на наличието на естествено срещащи се кристали калциев оксалат, наречени рафиди. И тъй като в кората има висока концентрация на оксалати, обелването ѝ може да помогне за намаляване на този неприятен ефект, пише Healthline.