Зелевите сарми за България са олицетворение на храна, която ни навява спомени за уют, топлина и празници. Ароматът, който се носи покрай тенджерата, в която къкрят зелевите сарми, е незабравим и веднага предизвиква слюноотделяне.

5 лесни и вкусни разядки за празниците

5 лесни и вкусни разядки за празниците

Имат запазено място на трапезата

Истината обаче е, че имаме доста разнообразни видове сарми из различните краища на България. Станимашки сарми, родопски сарми, самоковски сарми, белащински сарми, тракийски сарми, северняшки сарми, касапски сарми, механджийски сарми, добруджански сарми... Колко можем още да изброим, за да обхванем богатото разнообразие от вкусове на това традиционно по нашите земи ястие?

Колкото и да обичаме сармите с кисело зеле обаче, днес ще обърнем внимание на един интересен вариант, а именно сарми от лук, на които попаднахме в Youtube страницата "Готвене за начинаещи". Е, малко си я видоизменихме, за да ни е по вкуса ни, но пак стана чудна. 

Какво ни трябва 

  • лук - 7 бр. големи глави
  • гъби - 250 г
  • кайма - 250 г
  • ориз - 1 ½ ч.ч.
  • бульон - 1 л (домашен) зеленчуков
  • целина - 50 г
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 4 ск.
  • червен пипер
  • джоджен
  • черен пипер
  • сол - на вкус

Какво ги правим

Лукът

Избираме големи, стегнати здрави глави лук. Изрязваме кореновата част и "опашката", така че да освободим лучените листа, да не са захванати едно за друго. Обелваме лука от люспите. Всяка глава срязваме с остър нож надлъжно, но точно до средата, без да я разделяме на две половинки.

Снимка 696777

Източник: iStock

Слагаме тенджера с вода, около 1.5 л., добавяме малко сол и я изчакваме да кипне. Слагаме главите лук вътре и ги оставяме да врят около 15-20 мин., за да омекнат добре. В тази вода може да се добавим и малка част от зеленчуците, защото после би могло да се използва именно тя, като домашен бульон. След като се сварят, изваждаме ги от водата, оставяме малко да изстинат, после внимателно отделяме лучените листа.

Плънката

Измиваме, почистваме, нарязваме и подсушаваме всички зеленчуци. Моркова, целината и чесъна се режат на ситно за плънката, гъбите една идея по-едно, за да не се смият прекалено след топлинната обработка.

Загряваме дълбок тиган с мазнина и запържваме моркова, целината, чесъна в същата последователност с малко изчакване между всяко. Прибавяме и гъбите. Изчакваме ги да пуснат вода и тогава прибавяме каймата, като постоянно бъркаме, докато тя не се раздроби.

Снимка 696776

Източник: iStock

Овкусяваме и измития ориз за сармите също се прибавя да се запържи леко и прибавяме от вече готовия бульон към него, докато малко набъбне. Когато плънката за сармите вече е готова, я оставяме да изстине.

Как да не преяждаме по празниците - съветите на нутрициониста Елена Петрелийска

Как да не преяждаме по празниците - съветите на нутрициониста Елена Петрелийска

Добро планиране и малко дисциплина

Взимаме вече отделените люспи и започваме да ги пълним - в нашия случай по-скоро завиваме. Подреждаме сармите от лук в намазнена тава с отвора надолу, като ги подреждаме плътно една до друга и заливаме с вода в съотношение 1:3 спрямо ориза.

Снимка 696778

Източник: iStock

Покриваме тавата с алуминиево фолио и я слагаме да се пече в предварително загрята фурна. Печем на около 200 градуса за около 30 или 35 мин., като малко преди това махаме фолиото, за да се запекат. Ако решим, можем да изпълним рецептата и в постен вариант, като просто не добавяме кайма.