Тялото ни е една сложна машина, в която всеки орган има важна задача, а всичко работи в перфектна хармония (ако сме в отлично здраве). Някои от функциите на организма си можем да контролираме, но други са просто реакции, с които се защитаваме от различни рискове. Ето няколко подобни примера.

Прозяването

То не е просто признак, че ни се спи или че ни е скучно. Благодарение на него се регулира температурата в мозъка. Когато разтваряме широко челюстите си, стимулираме притока на кръв към черепа.

Въздухът, който вдишваме, променя температурата на кръвния поток и до мозъка стига кръв с по-ниска температура. Това е важна защитна функция, която ни спасява от буквално прегряване заради тежък ден в офиса.

Снимка 442682

Източник: iStock

Кихането

То е от съществено значение за здравето. Когато кихаме, изчистваме ноздрите си от алергени и микоорганизми. Това ни защитава от редица зарази, както и от навлизането на малки, но чужди тела в организма, които могат да предизвикат възпаления. По същия начин с кашлянето се прочистваме от бактериите, попаднали по-дълбоко в дихателната система.

"Замръзването" на мозъка

Вероятно ни се е случвало да хапнем нещо толкова студено (в повечето случаи сладолед), че главата ни направо да се вледени. Този неприятен ефект всъщност е с цел - да ни предупреди, че това, което ядем, е прекалено ледено и е добре да забавим темпото.

Килограмите по време на бременност

Напълно логично е да се почакат, когато в нас расте друг живот. Но теглото, с което бременните наддават, има и защитна за плода функция - предпазва го от химикалите, които попадат в организма, защото те се разтварят в по-големия процент мазнини.

Снимка 442687

Източник: iStock

Кърменето

То е от съществено значение за здравето на новородените. Кърмата подсилва имунитета на бебетата и понижава значително риска от развитие на диабет или астма, както и редица други заболявания. 

Веждите

Колкото и странно да ни звучи, учените предполагат, че тяхната основна функция е да предотвратяват попадането на пот, която се стича по челото, в очите. 

Потенето

Добре знаем, че основната му функция е да ни охлажда, когато навън (или в помещението) е топло. Прекомерното потене, особено през нощта, може да е и червена лампа за възпаления в организма, предизвикани от глутенова непоносимост например.

В този случай с потенето организмът охлажда възпалението и се опитва да изхвърли веществото, което приема за отрова. Затова е добре да се консултираме с лекар, ако се потим обилно през нощта.

Снимка 442690

Източник: iStock

Треперенето

То е защитен механизъм на тялото, с който се опитва да регулира вътрешната температура. Когато ни е студено, неволните движения, които не можем да контролираме, малко или много вдигат градусите. 

Когато високата температура заради вирус или настинка е придружена с треска, тялото ни иска да стимулира производството на бели кръвни клетки, които да се преборят с бактериите по-бързо.

Настръхването

Тръпки могат да ни побият и когато чуем любимото си парче, но в повечето случаи те са реакция на тялото, която сме наследили от животните. С настръхването на окосмяването се цели запазване и повишаване на телесната температура, пише MSN.

Снимка 442700

Източник: iStock

Киселините

Доста са неприятни, определено. Но основната им цел е да ни предпазят от патогенните вируси в храна, като просто ги унищожават с високо киселинна среда. 

Мазолите

Те са неизбежни, когато носим за пръв път нови обувки. А целта им е да защитят кожата ни на местата, където има постоянно триене.

Лакът за нокти и какво се случва с тялото няколко часа след като се лакираме

Токсичното действие на лака за нокти

Какво се случва с тялото ни няколко часа, след като се лакираме

Възпаленията

Когато тялото ни обработва приетата от нас храна и в нея се съдържа голямо количество рафинирана захар, то отговаря с различни възпаления. Най-често - с пъпки по кожата. Те са и аларма, че трябва да се храним по-здравословно. Когато възпаленията са вътрешни, те са сигнал за мозъка да стартира възстановителен процес.