Всички сме чували, че колкото по-рано е последното ни хранене за деня, толкова по-добре. Това важи в пълна сила, ако искаме да отслабнем или да поддържаме килограмите си, защото храната, която консумираме късно вечер, се преработва по-трудно и това се отразява на показанията на кантара. Но това далеч не е единствената причина.

Движението след хранене и важните ползи от него за здравето ни

Кратка разходка след всяко хранене - защо не бива да я пропускаме

А не веднага на дивана

Според ново изследване, проведено от учените от Universitat Oberta de Catalunya, късното хранене може да има редица негативни ефекти, дори ако не страдаме от проблеми с килограмите. И за пореден път получаваме напомнянето, че най-голямото количество калории за деня трябва да приемаме на закуска и обяд, а не на вечеря.

В проучването се обяснява, че ако отложим приема на 45% от дневните си калории за след пет следобед, това значително повлиява на нивата на глюкоза в организма. Допълнителната вреда идва от факта, че често късното ядене включва и вредни, преработени храни, защото тогава механизмът за регулиране на глада не работи ефективно.

Снимка 692845

Източник: iStock

В резултат на това и на дългото време с повишени нива на кръвна захар, в организма настъпват някои промени. Увеличава се рискът от развитие на диабет тип 2. Също така се нанася вреда върху сърдечно-съдовата система, наблюдават се и чести възпалителни процеси, а това води до увреждания на сърдечно-съдовата система и появата на заболявания, засягащи я пряко.

Засяга се пряко и глюкозният метаболизъм, защото независимо колко калории приемаме на ден, не бива да го правим в неговия край - така объркваме и затрудняваме цялата система, а ефектът няма да закъснее и със сигурност няма да ни хареса.

Причината е, че способността на тялото ни да метаболизира глюкозата е ограничена вечер и през нощта, защото секрецията на инсулин е много намалена. Затова и чувствителността на клетките към този хормон спада спрямо циркадните ритми.

Снимка 692844

Източник: iStock

С това изследване и изводите от него се повдига темата, че за здравето на сърцето от съществено значение е не само какво ядем, а и кога го ядем. Това се доказва с проведения експеримент с 26 души на възраст между 50 и 70 години.

Те са разделени на две групи и приемат една и съща храна и количество калории, но тези, които го правят по-рано през деня, а не късно вечер, имат по-добра глюкозна толерантност, независимо от теглото си, обяснява Medicaldaily.

Какво да пием и какво не преди вечеря

Какво да пием и какво не преди вечеря

За да усетим най-добре вкуса и на храната, и на питието

А ние имаме още една основателна причина да се откажем от късната вечеря и похвапването след нея. И трябва да го направим с мисъл не само за фигурата си, но и за цялостното си здравословно състояние.