Пийването на по питие преди вечеря е навик за мнозина - независимо дали след работа, с цел да отпуснем напрежението, или пък преди да си поръчаме храната, в случай че сме решили да хапнем навън.
Оказва се обаче, че някои видове алкохол могат да повлияят негативно на чувствителността на небцето ни и съответно възприемането на вкуса на храната и напитката, с която я комбинираме след това. Затова и е полезно да знаем какво е най-подходящо да пием преди вечеря, както и какво да избягваме.
Както знаем, най-силен е твърдият алкохол с висок градус. Питиета като водка, уиски, ром, бърбън и скоч могат да доведат до притъпено усещане в небцето и съответно на вкуса. Специалистите обясняват, че твърдият алкохол блокира протеините, необходими за образуването на слюнка в устата и това причинява дехидратиране на клетъчните стени на небцето ни. Слюнката оказва своята роля относно чувствителността, затова сухотата в устата може да повлияе отрицателно на вкусовите ни рецептори.
Източник: iStock
Освен изсушаващия ефект, консумацията на силен алкохол може да ни накара да усетим притъпяване и изтръпване. В този случай е много възможно да не сме толкова способни да отличаваме по-комплексни вкусове. Спиртните напитки могат да променят и възприятието ни за киселинност и сладост във виното, което често се консумира заедно с едно основно ястие например.
Колкото до коктейлите преди вечеря, те също не са препоръчителни, особено по-високоалкохолните и сладките, които имат силен и отчетлив вкус. Тях е по-добре да оставим за след храненето или заедно с него.
Източник: iStock
Разбира се, количеството на напитките, които консумираме преди вечеря, също е от значение. Тук отново важи генералното правило, че ключът е в баланса и не бива да прекаляваме, защото колкото повече пием, толкова повече притъпяваме сетивата си.
И така, за да не се чудим какво точно да пийнем преди вечеря, винаги можем да заложим на аперитив. Този вид питиета са сигурен избор, тъй като са с ниско съдържание на алкохол и приятни за небцето.
Източник: iStock
Освен това много аперитиви са и с по-висока киселинност, което хем "събужда" вкусовите ни рецептори, хем прочиства небцето. Билките, които съдържат, насърчават храносмилането, и имат леко горчив вкус, който подготвят вкусовите ни рецептори.
Друг плюс е, че аперитивите обикновено са с ниско съдържание на алкохол и това помага да не претоварим небцето, за да можем да се насладим след това на ястието и виното, с което то често се комбинира.
Напитката, която обаче винаги трябва да присъства на масата ни, е водата. Добре е най-често да посягаме към нея, особено между консумацията на другите питиета. Така ще си помогнем за прочистването на небцето и възвръщането на хидратацията в устата ни, за да усетим максимално всички отделни вкусове, пише Huff Post.