Пийването на по питие преди вечеря е навик за мнозина - независимо дали след работа, с цел да отпуснем напрежението, или пък преди да си поръчаме храната, в случай че сме решили да хапнем навън.

Шампанско срещу просеко - как се правят и какво наистина ги отличава

Шампанско срещу просеко - как се правят и какво наистина ги отличава

Не е достатъчно шампанското да е само от Шампан

Оказва се обаче, че някои видове алкохол могат да повлияят негативно на чувствителността на небцето ни и съответно възприемането на вкуса на храната и напитката, с която я комбинираме след това. Затова и е полезно да знаем какво е най-подходящо да пием преди вечеря, както и какво да избягваме.

Както знаем, най-силен е твърдият алкохол с висок градус. Питиета като водка, уиски, ром, бърбън и скоч могат да доведат до притъпено усещане в небцето и съответно на вкуса. Специалистите обясняват, че твърдият алкохол блокира протеините, необходими за образуването на слюнка в устата и това причинява дехидратиране на клетъчните стени на небцето ни. Слюнката оказва своята роля относно чувствителността, затова сухотата в устата може да повлияе отрицателно на вкусовите ни рецептори.

Снимка 685944

Източник: iStock

Освен изсушаващия ефект, консумацията на силен алкохол може да ни накара да усетим притъпяване и изтръпване. В този случай е много възможно да не сме толкова способни да отличаваме по-комплексни вкусове. Спиртните напитки могат да променят и възприятието ни за киселинност и сладост във виното, което често се консумира заедно с едно основно ястие например.

Колкото до коктейлите преди вечеря, те също не са препоръчителни, особено по-високоалкохолните и сладките, които имат силен и отчетлив вкус. Тях е по-добре да оставим за след храненето или заедно с него.

Снимка 685942

Източник: iStock

Разбира се, количеството на напитките, които консумираме преди вечеря, също е от значение. Тук отново важи генералното правило, че ключът е в баланса и не бива да прекаляваме, защото колкото повече пием, толкова повече притъпяваме сетивата си.

И така, за да не се чудим какво точно да пийнем преди вечеря, винаги можем да заложим на аперитив. Този вид питиета са сигурен избор, тъй като са с ниско съдържание на алкохол и приятни за небцето.

Снимка 685950

Източник: iStock

Освен това много аперитиви са и с по-висока киселинност, което хем "събужда" вкусовите ни рецептори, хем прочиства небцето. Билките, които съдържат, насърчават храносмилането, и имат леко горчив вкус, който подготвят вкусовите ни рецептори.

Друг плюс е, че аперитивите обикновено са с ниско съдържание на алкохол и това помага да не претоварим небцето, за да можем да се насладим след това на ястието и виното, с което то често се комбинира.

Може ли водата да ни спаси от махмурлук

Може ли водата да ни спаси от махмурлук

Поне със сигурност няма да ни навреди

Напитката, която обаче винаги трябва да присъства на масата ни, е водата. Добре е най-често да посягаме към нея, особено между консумацията на другите питиета. Така ще си помогнем за прочистването на небцето и възвръщането на хидратацията в устата ни, за да усетим максимално всички отделни вкусове, пише Huff Post.