Картофите са универсален хранителен продукт. Пържени, варени или под формата на пюре - те са предпочитана и любима храна на мнозина.
И въпреки че имат много ползи за здравето - богати са на фибри, витамини и минерали - същевременно (и дори изненадващо) съдържат и много токсини. А ако пък токсините са в значително количество, те могат да ни разболеят.
За да избегнем това, трябва, на първо място, да съхраняваме правилно картофите, пише ЕatingWell. Защото при твърде продължително или неправилно съхранение, започва да се променя външният вид на зеленчука - той придобива лек зеленикав оттенък или пък по повърхността му се появяват т.нар. кълнове.
Зеленият оттенък върху кората на картофа всъщност идва от пигмента хлорофил, който се съдържа в голяма част от растенията. Той не е токсичен, но пък е индикация, че има излишна концентрация на гликоалкалоиди (естествени токсини, съдържащи се в зеленчуците). И, забелязвайки го върху повърхността на картофа, много вероятно е директно да ни се прииска да го изхвърлим. Защото пресният картоф не трябва да има този зеленикав цвят.
Източник: iStock
И ако да консумираме картофи със зеленикав цвят на кората не е препоръчително, то яденето на покълнали картофи може да бъде дори опасно.
Защото покълването означава, че нивата на токсини са твърде високи. Те могат да причинят симптоми като повръщане, коремна болка, диария, главоболие дори объркване или треска.
Изрязването на засегнатите от кълновете места и дори готвенето на висока температура не са гаранция за предпазване от вредното действие на токсичните вещества. Затова, все пак, най-добрият вариант, който остава е просто да изхвърлим картофите.
А особено внимателни трябва да бъдем, ако пък решим да консумираме картофите с кожата им.
Какво съветват специалистите
Източник: iStock
Като начало, да не купуваме твърде голямо количество картофи, а толкова, колкото може да използваме в краткосрочен период. Добре е да ги съхраняваме на хладно, тъмно и добре проветриво място като килер или шкаф. Да се избягват високи температури, да се държат далеч от кухненски уреди и пряка слънчева светлина.
Не е добре и картофите да се държат в хладилник или фризер. Ниските температури превръщат картофеното нишесте в захар, което води до твърде сладък вкус и обезвкусяване при готвене.
И на последно място - картофите трябва да се мият непосредствено преди готвене, тъй като всяка влага може да причини ранно разваляне.