Карфиолът е сред тайните оръжия на диетолозите, нищо че за него не се говори много-много. И за това си има много конкретна причина - той е чудесен заместител на куп продукти, с които е добре да не прекаляваме.

Ягодите, фибрите, калориите и защо експертите препоръчват да включим плода в диетата ни

Как да отслабнем с ягоди

Експертите отговарят дали ягодите помагат да отслабнем

Така от карфиола лесно ще си направим чудесен ориз, тесто за пица, каша и дори ньоки. Затова този питателен зеленчук е чудесна добавка към нашия режим на хранене.

Но колкото и да е полезен, карфиолът все пак съдържа и елементи, които в по-сериозни количества, могат да бъдат опасни. За да изравним везните, събрахме в едно две ползи и две притеснителни въздействия върху тялото ни. 

Снимка 520028

Източник: iStock

Доза фибри = доза здраве

Карфиолът е пълен с фибри - една чаша съдържа от два до три грама, което е около 10% от препоръчителния дневен прием, възлизащ на 28 грама.

А отдавна знаем, че фибрите помагат не само на храносмилателната система, но и в борбата с куп възпаления. Свалят риска от рак, диабет и сърдечни заболявания. И не на последно място - създават усещане за ситост, което ни пази от преяждане.

Снимка 520035

Източник: iStock

Добрата стара хидратация

Съдържанието на вода в карфиола възлиза на невероятните 92%, а тя - добре знаем - е жизнено необходима. Именно заради тази негова специфична и ценна черта диетолозите препоръчват да използваме белия зеленчук по-често в рецептите на зърнена основа. А така хем ще получим необходимата ни енергийна стойност, хем ще усвоим по-бързо храната - заради високото съдържание на вода.

Смутита, зеленчуци, супи и още ценни доставчици на вода

Вода по втория начин

Как да си набавим нужната доза вода, без да я пием

Бомба със (понякога и без) закъснител

Карфиолът е вкусен и питателен, но е и кръстоцветен. Тоест, богат на витамини С, Е и К, но и на така наречените въглехидрати с къса верига.

Снимка 520029

Източник: iStock

Последните се усвояват в тънките черва доста трудно. Често се случва и да ферментират в дебелото черво, което пък е причина за подуване и газове. Лошото е, че понякога този неприятен ефект води и до синдрома на раздразнените черва. Най-сигурният начин да не стигаме дотам - термична обработка на зеленчука.

Несъвместимост в характерите

Карфиолът е богат на витамин К, който помага за съсирване на кръвта. Ето защо трябва да не прекаляваме със зеленчука, ако приемаме лекарства, които разреждат кръвта, пишат от Eat This, Not That!.