Карфиолът е сред тайните оръжия на диетолозите, нищо че за него не се говори много-много. И за това си има много конкретна причина - той е чудесен заместител на куп продукти, с които е добре да не прекаляваме.
Така от карфиола лесно ще си направим чудесен ориз, тесто за пица, каша и дори ньоки. Затова този питателен зеленчук е чудесна добавка към нашия режим на хранене.
Но колкото и да е полезен, карфиолът все пак съдържа и елементи, които в по-сериозни количества, могат да бъдат опасни. За да изравним везните, събрахме в едно две ползи и две притеснителни въздействия върху тялото ни.
Източник: iStock
Доза фибри = доза здраве
Карфиолът е пълен с фибри - една чаша съдържа от два до три грама, което е около 10% от препоръчителния дневен прием, възлизащ на 28 грама.
А отдавна знаем, че фибрите помагат не само на храносмилателната система, но и в борбата с куп възпаления. Свалят риска от рак, диабет и сърдечни заболявания. И не на последно място - създават усещане за ситост, което ни пази от преяждане.
Източник: iStock
Добрата стара хидратация
Съдържанието на вода в карфиола възлиза на невероятните 92%, а тя - добре знаем - е жизнено необходима. Именно заради тази негова специфична и ценна черта диетолозите препоръчват да използваме белия зеленчук по-често в рецептите на зърнена основа. А така хем ще получим необходимата ни енергийна стойност, хем ще усвоим по-бързо храната - заради високото съдържание на вода.
Бомба със (понякога и без) закъснител
Карфиолът е вкусен и питателен, но е и кръстоцветен. Тоест, богат на витамини С, Е и К, но и на така наречените въглехидрати с къса верига.
Източник: iStock
Последните се усвояват в тънките черва доста трудно. Често се случва и да ферментират в дебелото черво, което пък е причина за подуване и газове. Лошото е, че понякога този неприятен ефект води и до синдрома на раздразнените черва. Най-сигурният начин да не стигаме дотам - термична обработка на зеленчука.
Несъвместимост в характерите
Карфиолът е богат на витамин К, който помага за съсирване на кръвта. Ето защо трябва да не прекаляваме със зеленчука, ако приемаме лекарства, които разреждат кръвта, пишат от Eat This, Not That!.