Ягодите са сред плодовете с най-високо съдържание на вода и това е само една от причините, поради която диетолозите ги препоръчват като неизменна част от диетата ни. Освен това помагат за намаляване на редица възпаления, подобряват контрола на кръвната захар и драстично свалят риска от сърдечни заболявания.

Кокосов орех, портокали, ягоди и още от най-сочните плодове плюс една топ рецепта

Плодове за добра хидратация

Вместо чаша студена вода

Тези ароматни приятели са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти. Вече е и научно доказано, че са в състояние да ударят едно рамо и в опитите ни да отслабнем.

Ягодите и теглото

Въпреки че 91% от състава им е вода, те са нискокалорични и в същото време изключително хранителни. Една чаша със сурови ягоди (150 грама) съдържа по-малко от 50 калории и цели 3 грама диетични фибри.

Последните са от типа разтворими, тоест лесно абсорбират вода и образуват гелообразна консистенция в храносмилателната ни система.

Снимка 519551

Източник: iStock

Според редица проучвания, разтворимите фибри забавят скоростта на освобождаване съдържанието в стомаха и да засилят чувството за неговата пълнота, което пък ни помага да контролираме апетита.

Калориите, фрешовете, мазнините и най-нездравословните начини да отслабнем

Най-нездравословните начини да отслабнем

Трябва да мислим не само за талията

Въпросните фибри играят и друга важна роля - благодарение на тях естествените захари в ягодите се усвояват лесно и по-бавно се абсорбират в кръвта ни. И са къде-къде по-полезни от сладките им еквиваленти, които масово се добавят в газираните напитки, бонбоните и сладкишите.

Снимка 519548

Източник: iStock

Как да ги консумираме

Този вкусен и полезен плод е чудесен заместител на някои по-калорични десерти и е идеална добавка към сутрешната ни закуска. Върви много с мюсли, както и в салати, или в комбинация с кисело мляко.

Снимка 519553

Източник: iStock

Диетолозите препоръчват и с тях да не прекаляваме, както и с ябълките, портокалите и бананите. Здравословната дневна доза е четири порции, или 16 ягоди.

Кето диетата, Гуинет Полтроу, Ким Кардашян и 5 любопитни факта за диетата

5 любопитни факта за кето диетата

Полезна или вредна е тя

Особено внимателни трябва да са хората с диабет и почитателите на нисковъглехидратна или кето диета.

Какво да избягваме

Всички вариации, различни от суровия плод, не са за препоръчване. В черния списък на специалистите влизат ягодовите сиропи, конфитюри, желета и сосове, които са наблъскани със захар.

Снимка 519552

Източник: iStock

Консервираните плодови салати или десерти също не са на почит, но това не е новина, само ни напомнят от Healthline.

Стевията, естественият заместител на захарта и по-полезната алтернатива ли е

Да заменим ли захарта със стевия

Какво получаваме

Според последните изследвания на Dietary Guidelines for Americans добавената захар трябва да представлява до 10% от общите ни дневни калории или около 12 чаени лъжички (50 грама) при 2000-калорична диета.