Всички сме чували, че ако искаме да отслабнем, трябва да изразходваме повече калории, отколкото приемаме. Това може да звучи лесно, но на практика никак не е.

Ходенето, джогингът, горенето на калории и кой е по-ефективният метод за тази цел

Ходене или бягане - с кое отслабваме повече

Отговорът не е еднозначен

Броенето на калории определено си е цяла наука и може да превърне ежедневието ни в кошмар, особено ако не сме добри със сметките. И тук идва логичният въпрос заслужава ли си цялото това пресмятаме, и броят на калориите ли е най-важното.

Основното, което трябва да запомним, е, че не всички калории са еднакви. Да следим само тяхната бройка не ни дава пълна представа за това дали се храним здравословно, или не. 

Снимка 536024

Източник: iStock

Много по-важен е източникът на калориите. Преработените храни например, пълни с рафинирана захар и всякакви консерванти, увреждат организма на клетъчно ниво, предизвикват възпаления и нанасят сериозни вреди.

Те обаче могат да имат същия брой калории като храни, които са антиоксиданти, борят се с възпаленията и регенерират клетки и тъкани. Затова със сигурност е от значение откъде са дошли тези 300 калории...

Снимка 536022

Източник: iStock

Съществува и мнение, че науката погрешно изчислява какво количество калории, които абсорбираме от храните. В процеса на храносмилане участват различни полезни бактерии, съставящи чревния микробиом. Именно те използват за своя храна част от това, което ядем - съответно от калориите, които консумираме.

Друго важно подсещане е, че източниците на калории са различни по отношение на това как влияят на енергийния прием и енергийните разходи. Най-лесният за разбиране пример е, че пакет чипс, когато сме гладни, ще ни направи уморени, докато същото количество калории, набавени от пилешко и броколи например, ще ни зареди с енергия, предава Insider.

Калориите, скритите захари, сънят и петте правила за ефективно и здравословно отслабване

5 правила за ефективно и здравословно отслабване

Няма нужда да изпадаме в крайности

Тези твърдения обаче не значат, че броенето на калории е безсмислено занимание. То може да ни даде известна представа за това как се храним и какво е добре да променим. Но това, което трябва да запомним, е, че фигура се поддържа не с краткосрочна, рестриктивна диета, а със здравословни промени в начина на живот, с които не само ще изглеждаме, но и ще се чувстваме добре.