Калорийният прием е от голямо значение не само за теглото, но и за здравето ни. А учени от САЩ и Китай намират връзка между калорийните ограничения и негативните ефекти от стареенето.

С напредването на възрастта се увеличава рискът от заболявания като деменция, рак, диабет и метаболитен синдром. Освен това, започваме да се чувстваме и да изглеждаме не толкова добре. А забавянето на стареенето е цел, към която се стремят не само изследователите, но и всички ние.

При научни експерименти, правени с животни, е доказано, че калорийното ограничение е един от най-ефективните методи за справяне с нежеланите ефекти на възрастта и настъпващите промени в клетките, както и за превенция на всички заболявания, свързани с остаряването.

Снимка 485178

Източник: iStock

При опит с плъхове например се доказва, че при тези, чиито калориен прием е ограничен с 30%, се наблюдават много по-малко промени в клетките на различни тъкани и органи (цели 57%) в сравнение с тези, които приемат едно и също количество калории.

Най-положителен ефект от калорийните ограничения има върху клетките от имунната система, както и върху предотвратяването на оксидативния стрес и различни възпаления, които са в основата на редица заболявания, сред които и онкологичните, пише Scinece Daily.

Гените, дълголетието и наистина ли е наследствено

Наследствено ли е дълголетието

И да, и не

Така накратко можем да обобщим, че ако искаме да живеем по-дълго, трябва да ядем по-малко. Препоръчително е калорийните ограничения да започнат към 50-те години, като може да бъдат в рамките не само на 30, а дори и на 15%. В такъв случай осезаем ефект ще има след две години следване на този режим.