Би било варварско от наша страна да лишим кучето си от най-любимата му храна и играчка - кокала. Но често чуваме стопаните на животни да се вайкат и чудят дали определен кокал е безопасен за четириногия им приятел, но доста малко от тях са запознати с полуписаните правила по въпроса.

Истината е, че повечето кокали са безопасни и дори много полезни за кучето, но само ако са му сервирани в суров вариант.

Снимка 390776

Източник: iStock

Печените кълки и крилца са напълно противопоказни, защото високата температура на обработка изсушава костта и я прави по-твърда, съответно и по-опасна.

Готвенето също така отнема голяма част от хранителните вещества, като в крайна сметка много малко от тях достигат до стомаха на косматия ни съквартирант. 

Колко често да мием паничката на кучето

Колко често да мием паничката на кучето

Не толкова, колкото го правим

Рибените кости, които много собственици на кучета тотално избягват, са много хранителни и вкусни за домашния ни любимец, когато са сурови. Важно е обаче да сме наблизо по време на храненето, за да помогнем на кучето си веднага, в случай че се задави от по-дребните костици.

Снимка 390773

Източник: iStock

По-едрите кокали, които кучето ни яде по няколко дни и ползва като играчка, е добре също да бъдат сурови и да имат поне малко останало месо. Те са едни от най-важните за цялостното здраве на кучетата и са задължителни, ако искаме най-добрият ни приятел да има здрави зъби, казват от портала DogsFirst. 

Снимка 390769

Източник: iStock

9 от 10 собственици хранят кучето си със суха храна. 9 от 10 от тях не дават кокали на животното си. В същото време 9 от 10 кучета се сблъскват със заболяване на зъбите или венците през първите три години от живота си. Случайност?...

Кучетата и забранените храни

Кучетата и забранените храни

Защо не е добре да му даваме шоколад