Домашният любимец лесно се превръща в част от семейството. И в тази си роля вероятно си позволяваме от време на време да делим залъка си с него.

Но, ако обичаме да си похапваме от следните храни, по-добре да го правим сами, защото на кучетата въобще не им понасят, дори видимо да няма отрицателен ефект след консумацията им.

Шоколад

Един от честите въпроси, които собствениците на кучета си задават, е дали наистина шоколадът може да им навреди толкова, колкото се твърди. Всъщност, да. 

Сладкото изкушение съдържа кофеин и метилксантини, които са опасни, дори токсични. А натуралният шоколад, който е по-полезен за нас, е още по-вреден за кучетата заради по-високото съдържание на кофеин.

Повръщане, прекомерно уриниране, дехидратация, високо кръвно са сред ефектите от консумацията на десерта.

Затова не е добра идея да даваме на четириногия си любимец шоколад. Разбира се, възможни са изключения в редки случаи и малки количества, но в никакъв случай не бива да ни става навик.

Снимка 375478

Източник: iStock

Тръбни кости

Не, не всички кокали са подходящи за консумация от кучетата. Тръбните не са опасни от гледна точка на възможно натравяне, но се разпадат на малки частици, докато минават през храносмилателната система.

Затова могат да разранят хранопровода и стомаха, което да доведе до допълнителни здравословни проблеми и нужда от посещение при ветеринар.

Червени ябълки

Интересното е тук, че зелените са по-безопасни за четириногите. Но червените могат да предизвикат алергични реакции и сърбежи. Най-добре е да не експериментираме с този плод, чийто семки всъщност са причинител на нежелани последствия за здравето на кучето

Цианидът, който се намира в малки количества в семките на ябълките, костилките на черешите и ядките на прасковите, е безопасен за хората, но не и за домашните любимци. Той може да причини диария и повръщане, а оттам и дехидратация.

Снимка 375479

Източник: iStock

Сладолед

В него се съдържат големи количества мляко и захар (в повечето случаи). А голяма част от възрастните кучета имат непоносимост към лактоза. Резултатът са стомашни неразположения. Захарта пък разваля зъбите им, точно както и нашите.

Лук, грозде и стафиди

Ако по някаква причина кучето ни е погълнало от тези храни, които вероятно често консумираме, трябва да следим за симптоми като повръщания, диария или алергични реакции. В малки количества не е особен проблем, но ако забележим нещо притеснително, по-добре да се консултираме с ветеринар.

Авокадо

Вероятно ни звучи странно куче да яде авокадо, но, ако имаме предвид широката популярност на този плод в последно време, нищо чудно някои стопани да са се изкушили да го споделят.

Колко често да мием паничката на кучето

Колко често да мием паничката на кучето

Не толкова, колкото го правим

Но ние не бива да го правим, защото авокадото е токсично за кучетата и причинява стомашни, сърдечни и дихателни проблеми, пише Bright Side.